Volledig scherm
de © ANP

Advies aan kabinet om miljarden te besteden aan elektrische auto’s

Het kabinet moet miljarden euro’s uittrekken om de aanschaf van elektrische auto’s te subsidiëren. Dat adviseren milieu- en autoclubs aan het kabinet. Vanaf 2021 zouden kopers 6000 euro subsidie moeten krijgen per voertuig. Dat meldt RTL Nieuws.

Het kabinet heeft verschillende partijen gevraagd met concrete voorstellen te komen om ervoor te zorgen dat Nederland in 2030 bijna de helft minder CO2 uitstoot dan in 1990. De onderhandelende partijen van de zogeheten ‘Mobiliteitstafel’ willen dat de overheid de portemonnee trekt om burgers te laten overstappen van benzine- naar elektrische auto’s. 

Of het kabinet dat advies overneemt, moet later blijken. Eerdere plannen van de ‘Klimaattafels’ werden door het kabinet terzijde geschoven. Zo willen onder andere regeringspartijen VVD en CDA dat de burger niet te duur uit is straks door alle milieumaatregelen.

Massaal

Het kabinet wil dat Nederland massaal overstapt op elektrisch rijden. In 2030 moeten er bijna 3 miljoen elektrische wagens in Nederland rondrijden. Nu zijn dat er slechts enkele tienduizenden. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten er 1,8 miljoen publieke laadpalen voor auto’s komen. In 2017 waren dat er nog maar 33 duizend. Ook moeten er een miljoen private laadpunten bijkomen.

In het advies dat nu wordt gegeven, worden burgers verleid met subsidies. In de eerste jaren 6000 euro, en dat bedrag daalt naar 2200 euro in 2030. Tegen die tijd hoopt de Mobiliteitstafel dat subsidie niet meer nodig is. Ook moeten emissieloze auto’s goedkoper worden door de aanschaf- en motorrijtuigenbelasting de eerste jaren op nul te houden en daarna laag te houden op 25 tot 45 procent van wat gewone auto’s nu betalen.

Om de plannen te bekostigen moet wel de accijns op benzine en diesel omhoog, stellen de adviseurs voor. Ook zou het kabinet volgens RTL Nieuws moeten overwegen rekeningrijden in te voeren. Daarvan heeft het kabinet al gezegd dat dat hoe dan ook niet gaat gebeuren.