Advies: kinderen weer voorzichtig naar school en aan het sporten, horeca blijft dicht

videoKinderen kunnen weer voorzichtig naar de basisschool en gaan sporten, vinden de deskundigen waarop het kabinet in de coronacrisis vaart. De horeca moet wel langer dichtblijven en evenementen als festivals moeten voor langere tijd verboden blijven, raden experts volgens ingewijden aan. Mensen in verzorgingstehuizen mogen voorlopig nog geen bezoek ontvangen.

Het kabinet zoekt naar manieren om de samenleving en de economie weer op gang te brengen. Daarvoor leunt het zwaar op het advies van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT). Het advies is vanochtend in zijn geheel uitgelekt via de NOS en ook in bezit van deze redactie. Vanmiddag beslist het kabinet over verlenging of versoepeling van de belangrijkste maatregelen.

Kinderen lijken het coronavirus minder snel op te lopen, minder ziek te worden en het virus minder snel over te dragen, oordeelde het OMT eerder al. Daarom denken de adviseurs dat basisscholen en de kinderopvang voorzichtig weer open kunnen na de meivakantie. Hetzelfde geldt voor speciaal onderwijs. Als na een maand blijkt dat de epidemie niet ineens weer oplaait, zouden ook voorzichtig de middelbare scholen weer open kunnen. Het hoger onderwijs (MBO, HBO en universiteiten) zou volgens het OMT wel dicht moeten blijven tot aan de zomer.

Of het kabinet het advies van het OMT durft te volgen, is nog onzeker. Het kabinet wil volgens Haagse bronnen voorkomen dat leerkrachten en ouders zich daartegen keren. Vanavond is er een overleg met minister Slob (Onderwijs) en de scholen.

Sporten

Het OMT schrijft niet voor hoe de lessen op de basisschool precies zouden kunnen worden hervat. Dat laat het aan het kabinet en het onderwijs zelf. Sommige scholen experimenteren al met onder meer onderwijs in shifts, zodat kinderen in de klas meer ruimte hebben en afstand kunnen bewaren.

Kinderen tot 12 jaar kunnen ook weer met elkaar gaan sporten, adviseert het OMT . Voor kinderen zouden minder strenge regels moeten gelden dan voor ouderen, omdat zij het virus minder makkelijk verspreiden. Jongeren tussen 12 en 18 jaar zouden weer samen mogen gaan trainen, maar dan wel met anderhalve meter afstand tot elkaar. 

Het OMT schat in dat het toestaan van georganiseerde sport voor volwassenen op dit moment een risico is op te snelle en te brede verspreiding van het virus en adviseert het verbod op sporten in groepsverband voor hen nog niet op te heffen.

Onder anderen de burgemeesters vroegen de afgelopen dagen al aandacht voor tieners, die het extra moeilijk zouden hebben met de strenge regels om de virusuitbraak in te dammen. Ze vragen zich af of jongeren zich wel aan de voorschriften zullen blijven houden als die maar voortduren.

Horeca en evenementen

Restaurants en cafés moeten ook na 28 april nog gesloten blijven, aldus de experts. Die maatregel zou pas op zijn vroegst halverwege mei kunnen worden versoepeld.

Wat de deskundigen betreft gaat er ook een streep door de zomerfestivals en andere evenementen. Die waren al tot 1 juni verboden, maar organisatoren en burgemeesters vroegen het kabinet al om voor langere tijd duidelijkheid te verschaffen. 

Ook voor mensen met zogeheten contactberoepen (zoals kappers) wil het OMT nog geen versoepeling van de regels. Het is nog te vroeg om het contactverbod op te heffen, vinden de adviseurs. Wel schrijft het adviesorgaan dat de meningen intern verdeeld zijn. Een uitzondering zou er moeten komen voor tandartsen en mondhygiënisten omdat die altijd al met mondkapjes en handschoenen werken, zodat het besmettingengevaar minimaal is.

Verpleeghuizen

Het OMT vindt het risico te groot om bewoners van verpleeghuizen weer bezoek toe te staan. Het gaat om zeer kwetsbare mensen die bij een besmetting snel gevaar lopen. Wel adviseert het OMT om in sommige tehuizen te experimenteren met een minimale bezoekersregeling. Bijvoorbeeld in België mag een bewoner nu één vaste bezoeker ontvangen.

Ouderen die thuiswonen zouden wel mondjesmaat weer wat bezoek mogen ontvangen. Tot nu toe was het advies: ga niet langs bij mensen van 70 jaar of ouder. Dat zou wel weer mogen, wat het OMT betreft. Maar dan maximaal één of twee vaste mantelzorgers.

Tot slot schrijft het OMT dat het intern verdeeld is over de vraag of het slim is om ook mensen buiten de zorg een mondkapje te laten dragen. Binnenkort zullen de experts daar wél met een advies over komen. 

Lees hier volledige advies hieronder: 

Kijk hier naar onze video's over de coronacrisis:

Leerlingen van 't Talent in Schijndel in de klas tijdens de coronacrisis. De basisschool is een proef begonnen, waarbij leerkrachten in een drive-in les geven aan groepjes van maximaal drie leerlingen
Volledig scherm
Leerlingen van 't Talent in Schijndel in de klas tijdens de coronacrisis. De basisschool is een proef begonnen, waarbij leerkrachten in een drive-in les geven aan groepjes van maximaal drie leerlingen © ANP