Norbert de Jonge, Marthijn Uittenbogaard en Ad van den Berg van de PNVD (Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit). Archieffoto
Volledig scherm
Norbert de Jonge, Marthijn Uittenbogaard en Ad van den Berg van de PNVD (Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit). Archieffoto © anp

Advies: pedovereniging Martijn verbieden

De pedofielenvereniging Martijn moet worden verboden. Dit heeft advocaat-generaal Timmerman vandaag geadviseerd aan de Hoge Raad. Een advocaat-generaal is de belangrijkste adviseur van het hoogste rechtscollege in Nederland. Zijn advies wordt meestal overgenomen.

Volgens Timmerman staat vast dat de omstreden vereniging op haar website en door publieke uitingen van bestuurders het idee uitdraagt dat seksueel contact van volwassenen met jonge kinderen normaal is en dat Martijn dat contact verheerlijkt. Ook staat in zijn ogen vast dat deze gedragingen tot de werkzaamheden van de vereniging behoren. Daarom moet de vereniging Martijn verboden worden verklaard en worden ontbonden, concludeert de advocaat-generaal.

Timmerman realiseert zich dat hij hiermee inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging. Hij vindt in deze zaak echter dat het belang van de bescherming van kinderen zwaarder moet wegen.

Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde vorig jaar nog dat Martijn niet verboden kon worden. De werkzaamheden van de vereniging zijn wel in strijd met de openbare orde, maar van een dreigende maatschappelijke ontwrichting is geen sprake, oordeelde het hof toen. Het Openbaar Ministerie vecht deze uitspraak nu aan bij de Hoge Raad.