Volledig scherm
© Thinkstock

Advies Platform Onderwijs: Leer ook kleuters al Engels

Leerlingen moeten op school niet meer worden lastiggevallen met feitenkennis als jaartallen van historische gebeurtenissen of topografie. Het is beter om ze al vanaf de kleuterschool Engels te leren. Dat stelt een commissie die vandaag advies uitbrengt over de toekomst van het onderwijs.

Quote

Nederland is een land dat afhanke­lijk is van export, Engels is dan onmisbaar. Kinderen moeten dat al vroeg meekrijgen

Paul Schnabel, socioloog

Het Platform Onderwijs 2032 vindt dat nieuwe keuzes in het lesaanbod moeten worden gemaakt. Scholen kunnen beter meer energie steken in andere vakken.

Volgens het advies zouden kinderen al vanaf de kleuterschool (groep 1) Engelse les moeten krijgen, omdat ze op jonge leeftijd nog makkelijk een tweede taal oppikken. ,,Dat is de belangrijkste vreemde taal,'' zegt socioloog Paul Schnabel, die de commissie leidt, in een interview met deze krant.

Onmisbaar
,,En dat belang zal alleen nog maar toenemen. Nederland is een land dat afhankelijk is van export, Engels is dan onmisbaar. Kinderen moeten dat al vroeg meekrijgen.'' De commissie is door staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs ingesteld om na te denken over toekomstbestendig onderwijs.

Uit het advies blijkt dat parate kennis minder belangrijk is nu informatie dankzij Google, Wikipedia en smartphones voor iedereen beschikbaar is. ,,We hebben inderdaad allemaal altijd toegang tot kennis,'' zegt Schnabel. ,,Maar je moet niet helemaal blanco zijn. Daarvoor moet je kinderen een goed gevuld rugzakje meegeven. Een soort Zwitsers zakmes. Zodat ze leren hóe ze moeten leren.''

Scherp
De commissie wil dat er scherpere keuzes worden gemaakt over de kern van het onderwijs - basiskennis en vaardigheden zoals taal en rekenen - en verbreding. ,,Leerlingen moeten niet iets leren omdat dat historisch zo is gegroeid,'' schrijft het Platform Onderwijs 2032 in het advies.

Een tweede of zelfs derde vreemde taal is ook een optie. ,,Maar dan moet dat wel serieus gebeuren en niet een beetje. Het is dan wel de bedoeling dat je de taal ook echt gaat beheersen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement