Volledig scherm
Gerald Roethof, advocaat van Jos Brech. © ANP

Advocaat: Brech ontkent betrokkenheid bij dood Nicky

Verdachte Jos Brech stelt Nicky Verstappen niet gedood te hebben, volgens zijn advocaat Gerald Roethof. ,,Het standpunt van mijn cliënt is: ik heb hem niet gedood, niet seksueel misbruikt en niet ontvoerd”, zegt hij tegen deze website. Niet eerder liet Roethof zich zo expliciet uit over Brechs opstelling.  

Hoe het dna van de verdachte dan op de onderbroek van Nicky terecht is gekomen, blijft vooralsnog onduidelijk. Roethof wil geen verdere toelichting geven. ,,Meer dan dit zeg ik nu niet, de inhoudelijke verklaring komt op het moment dat de tijd rijp is.” 

Het zag er al naar uit dat de 56-jarige verdachte zou gaan ontkennen. In september gaf Roethof aan dat Brech geen bekentenis had afgelegd in de rechercheverhoren, maar daarmee waren er nog twee opties over: ontkennen of zwijgen. Brech doet dus het eerste. 

‘Ontkenning, geen verklaring’

Peter R. de Vries staat de familie van Nicky Verstappen bij en reageert: ,,Hij ontkent, maar hij verklaart niets. Er zijn veel vragen, maar geen antwoorden. Hoe komt dat? De familie heeft daar wel een idee over. De simpelste en belangrijkste vraag wordt niet beantwoord: hoe komt zijn dna op de onderbroek van Nicky? Laat hem daar eens een uitspraak over doen.”

(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
Peter R. de Vries. © ANP

De rechtszaak

De ontkenning maakt de zaak voor justitie niet eenvoudiger, met verder nog dna-bewijs dat op zichzelf niet genoeg is voor een veroordeling, zoals experts in koor waarschuwen. Wel voegt het Openbaar Ministerie (OM) teruggevonden dossiers van oude zedenzaken van Brech bij het strafdossier, zo werd vanmiddag bekend. Dat kan helpen om in de rechtszaal het karakter van de verdachte te schetsen, zegt De Vries. 

Voor advocaat Roethof toont dat alles juist aan dat justitie zwak staat: ,,Ze hebben een bewijsprobleem.” 

Volledig scherm
Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. © Politie

Wat is er 20 jaar geleden gebeurd met Nicky Verstappen?