Volledig scherm
Rond 01.00 uur ging de vrijstaande villa aan de Ouwer in Etten-Leur in vlammen op. © GinoPress B.V.

Advocaat drugscrimineel over verwoeste villa: 'Dit is een aanslag'

De brand die vanmorgen de villa van drugscrimineel Johan V. (52) aan de Ouwer in Etten-Leur heeft verwoest, was een aanslag. Dat zegt zijn advocaat Maarten Pijnenburg.

Volledig scherm
De villa aan de Ouwer in Etten-Leur volledig door de brand verwoest. © Marcel van Dorst / MaRicMedia

,,Mijn cliënt was niet thuis. Hij zit in de cel, maar het is duidelijk dat ze hem via zijn familie proberen te raken.'' Pijnenburg zegt 'er wel een idee van te hebben uit welke hoek de aanslag komt': ,,Maar daar zeg ik verder niks over om het de familie niet nog moeilijker te maken.''

Johan V. kreeg twee weken geleden 4 jaar cel in de geruchtmakende megacokezaak rond corrupte douaniers in de Rotterdamse haven. Het enige dat zijn advocaat kwijt wil, is dat de dreiging 'uit die zaak komt'.

Volgens goed ingevoerde bronnen zou een en ander te maken kunnen hebben met een geheime en belastende kluisverklaring die V. heeft afgelegd tegen een medeverdachte in het drugsonderzoek, het grootste dat ooit in Nederland is uitgevoerd. Raadsman Pijenburg zegt dat het 'zou kunnen dat er zo'n verklaring ligt' maar wil er tegenover deze krant verder niets over zeggen.

Harde klappen

De politie houdt formeel alle mogelijkheden open, maar zegt bij het onderzoek naar de brand in Etten-Leur uit te gaan van opzet. Buurtbewoners twijfelen daar gelet op de achtergronden van de bewoner en de omstandigheden geen moment aan. ,,Mijn vrouw hoorde drie harde klappen. Snel daarna zagen we dat de woning in brand stond. Het ging erg snel'', zegt een geschrokken buurman.

Een andere wijkbewoner hoorde 'enkele harde knallen' en weet haast zeker dat er brandbommen door de ruiten naar binnen zijn gegooid: ,,Zo denk je in een leuke, rustige woonwijk te wonen en zo lijkt de misdaad ineens erg dichtbij.'' Voor zover bekend zijn er geen getuigen die daders hebben gezien of hebben horen wegrijden.

Te koop

Quote

Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. Het is een rustige woonwijk, daar verwacht je zoiets toch niet

Omwonenden

Tijdens de brand was er niemand thuis. V. is gedetineerd. Zijn vriendin en dochter waren elders bij kennissen op bezoek toen de felle brand uitbrak. Als inderdaad sprake is van een gerichte aanslag is het de vraag of de daders en/of opdrachtgevers dat laatste geweten hebben.

De verwoeste woning van de Etten-Leurenaar stond sinds drie maanden te koop, maar zijn gezin en hij woonden er nog wel. Burgemeester Heleen van Rijnbach van Etten-Leur vindt 'het verschrikkelijk wat er is gebeurd, voor betrokkenen maar zeker ook de omwonenden': ,,Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. Het is een rustige woonwijk, daar verwacht je zoiets toch niet.''

Huilen

Johan V. is in de gevangenis op de hoogte gesteld van de aanslag. ,,Hij heeft er om moeten huilen en is er behoorlijk overstuur van,’’ zegt zijn dochter. Veel meer zegt ze er nog niet over kwijt te kunnen. ,,We moeten onderdak zien te regelen en zijn aangeslagen. Dat verdient momenteel onze aandacht.’’