Volledig scherm
© ANP

Advocaat Knoops wil niet verder met rechtszaak

Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops wil vrijdag niet verder met de rechtszaak. Hij zegt de PVV-leider op deze manier niet te kunnen verdedigen. Hij wil een onderzoek naar het lekken van zijn pleitnota aan het AD en wil pas verder als de uitkomsten daarvan bekend zijn.

Volledig scherm
© ANP

Knoops noemt het lekken van de pleitnota een 'aanslag op het proces en de vrijheid van Wilders.' ,,Dit zal gevolg moeten hebben voor het verdere verloop van het proces."

Hij vervolgt: ,,We weten niet of vertrouwelijke stukken anders opnieuw in handen van derden belanden. Op dit moment is iedere voortzetting van de strafzaak een gevaar voor de verdediging en de privacy van Geert Wilders. Wij kunnen nu met een lek onze verdediging niet goed voorbereiden. Het schaadt de verdediging, daar hebben we geen enkel belang bij. De verdediging kan niet anders dan een onderzoek vragen naar het lek en de voortzetting en het onderzoek van de strafzaak te schorsen, totdat de kwestie is opgehelderd.''

Eén uur slaap
De advocaat sliep afgelopen nacht maar één uurtje nadat bekend werd dat zijn pleitnota in handen is van het AD. ,,Ik werd gisteren gebeld door een journalist van het AD. Die confronteerde mij ermee dat een concept van de pleitnota in handen is van het AD", zegt Knoops. ,,Ik moet u zeggen: in januari ben ik 30 jaar advocaat. Maar nu stond ik echt met m'n mond vol tanden."

Wilders noemde de strafzaak tegen hem al een enorme bende en een farce.