Mensen hebben bloemen neergelegd bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd.
Volledig scherm
Mensen hebben bloemen neergelegd bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd. © ANP

Advocaat kroongetuige Nabil B. stopt ermee

De laatst overgebleven advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces stopt ermee. Nabil B. zal worden bijgestaan door nieuwe advocaten die in volledige anonimiteit zullen opereren.

Dat bevestigen bronnen aan deze krant na berichtgeving door de Telegraaf. De Raad voor de Rechtspraak noemt de maatregel ‘zorgwekkend’. Voorzitter Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak spreekt van een ‘uit veiligheidsoverweging onvermijdelijke, maar wel een onwenselijke ontwikkeling’, zo laat hij weten in een eerste reactie.

Dat de advocaat van Nabil B. opstapt is één van de ingrijpende maatregelen na de moord op Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond. Wiersum werd op 18 september voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Sindsdien is bij de rechterlijke macht, het Openbaar Ministerie en de advocatuur de beveiliging flink opgeschroefd en is verzocht het proces achter gesloten deuren te behandelen.

Serie moorden

Het Marengoproces draait om een serie moorden in het Utrechtse en Amsterdamse criminele milieu. Hoofdverdachte is de voortvluchtige topcrimineel Ridouan Taghi. Na een vergismoord op zijn kennis Hakim Changachi besluit Nabil B. te gaan getuigen tegen onder meer Taghi. Een week nadat bekend was gemaakt dat hij was overgelopen naar justitie, werd zijn broer Reduan doodgeschoten.

Het geruchtmakende proces gaat volgende week donderdag verder. Er zijn twee nieuwe zittingsdagen gepland. Tot die tijd wil het Openbaar Ministerie niet reageren. Ook de advocaat die Nabil B. bijstond en zich nu heeft teruggetrokken, wil geen toelichting geven.

Unieke situatie

Dat een advocaat anoniem een verdachte of kroongetuige bijstaat, is uniek in Nederland. De rechtbank bekijkt intussen hoe tijdens de zittingen komende week de rol van de nieuwe advocaten van kroongetuige Nabil B. eruit gaat zien.  ,,We moeten alles nog bekijken, er is nog geen enkel besluit genomen”, aldus een woordvoerder van de rechtbank Amsterdam, waar de zaak onder valt. De zittingen zijn in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Tijdens de vorige zitting van Marengo, die kort na de liquidatie van Wiersum was, werden pers en publiek geweerd. Dat was ook een unieke situatie.

In september werd advocaat Derk Wiersum doodgeschoten in Amsterdam. De politie noemde dat toen een dieptepunt in de strijd tegen de misdaad. Bekijk hier de beelden:

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?