Volledig scherm
© anp

Advocaat Mohamed B.: Het is allemaal bluf, allemaal onzin

De Nederlandse 27-jarige Mohamed B. die betrokken zou zijn bij een opgerolde terreurcel, moet morgen in Rotterdam voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van voorbereiding van een aanslag op de politie, zo maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend. Volgens de raadsman van de verdachte probeerde B. met zijn verhalen alleen maar indruk te maken op vrouwen.

Quote

Als hij al deel uitmaakt van een cel, dan is het van een cel die zich bezighoudt met het versieren van lekkere wijven

André Seebregts

B. werd in oktober opgepakt omdat hij een aanslag op politieagenten zou voorbereiden. Volgens de inlichtingendienst AIVD probeerde Mohamed B. daarvoor aan een wapen te komen. In een gevonden schrift schreef B. ook een recept voor een bom en een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat.

Vandaag berichtten de Marokkaanse autoriteiten over het oprollen van een IS-cel. De leden van die groep zouden gewelddaden in Marokko hebben gepland, terwijl één lid bommen en vuurwapens wilden gebruiken tegen veiligheidsbeambten in Nederland. Welke doelen hij precies op het oog zou hebben gehad, is niet duidelijk.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kan nog niet zeggen of het dreigingsniveau in Nederland wordt verhoogd, laat een woordvoerder weten aan het AD.

Op dit moment blijft de kans op een aanslag in Nederland substantieel, het op een na hoogste van de vier mogelijke dreigingsniveaus.

Cel
,,Als hij al deel uitmaakt van een cel, dan is het van een cel die zich bezighoudt met het versieren van lekkere wijven'' reageerde advocaat André Seebregts van B. vandaag naar aanleiding van berichtgeving over zijn cliënt. Volgens Seebregts heeft B. de berichten op Facebook waarin hij stelde dat hij aanhanger is van IS en wilde afreizen naar IS-gebied, nooit serieus bedoeld.

De advocaat wijst op chatberichten met vrouwen die steeds volgens hetzelfde stramien verliepen: ,,Hij ziet op de Facebookfoto dat de vrouw een nikab draagt, hij begint dan ook met wat vrome woorden. Even daarna maakt hij duidelijk dat hij een dappere moedjahedien is, en vervolgens probeert hij ze uit de kleren te praten en/of begint over seks''.

Ook chatgesprekken die B. met mannen voerde, en waarin hij het heeft over zijn tijd in Libië, zijn volgens de advocaat 'allemaal bluf, allemaal onzin'.