Volledig scherm
Geert Wilders op campagne. © AP

Advocaat 'politiemol': Angst van Geert Wilders is onterecht

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen de vermeende politiemol Faris K. 'enorm aangedikt'. ,,Er is echt geen sprake van direct lekken naar een criminele organisatie", zegt de advocaat van Faris, Nihad el Farougui. ,,De angst van Geert Wilders voor zijn veiligheid is dan ook onterecht."

Faris K. werkt bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die verantwoordelijk is voor de beveiliging van VIPs en politici als Geert Wilders. Maandag werd K . opgepakt vanwege het schenden van zijn ambtsgeheim. De NRC meldde op basis van onderzoeksbronnen dat er informatie zou zijn doorgespeeld naar een Nederlands-Marokkaanse criminele organisatie die zich bezig houdt met witwassen en drugshandel. K. is een van de mensen bij de DBB die omgevingsscans maakt van plekken die Wilders gaat bezoeken. 

Wilders besloot gisteren vanwege het lek zijn openbare campagneactiviteiten stil te zetten. Volgens advocaat El Farougui komt de naam van Wilders wel voor in het onderzoeksdossier 'maar echt maar als een heel klein onderdeeltje van de zaak'. Waarom en hoe zijn naam erin voorkomt, kan ze niet zeggen.

Kapot

Donderdagmiddag werd K. door de rechter-commissaris vrijgelaten. Hij blijft verdachte in de zaak, maar de rechter zag niet voldoende gronden om hem langer vast te houden. El Farougui: ,,Mijn cliënt is kapot van de aantijgingen tegen hem. Hij heeft geen criminele vrienden. Dit valt hem allemaal heel zwaar." 

Volgens de advocaat bleek tijdens de zitting donderdagmiddag dat het OM Faris ook verdenkt van witwassen. ,,Maar daar is geen bewijs voor. Het OM kan zelf ook niet aantonen van welk misdrijf dat witwasgeld dan afkomstig zou zijn." Omdat het onderzoek in de zaak nog loopt kan de advocaat niet zeggen welke informatie Faris precies gelekt zou hebben. Eerder meldde NRC dat het gaat om informatie over vastgoed, die info zou van waarde zijn voor een organisatie die zich bezig houdt met witwassen.