Advocaat van Brech wil meer geld voor zijn verdediging

videoAdvocaat Gerald Roethof wil meer geld ontvangen voor het bijstaan van Jos Brech in de zaak Nicky Verstappen. In de rechtbank deed hij vandaag zijn beklag over de vergoeding, die door de staat wordt betaald. ‘Bent u hier dan als vrijwilliger? Nee toch?’

Advocaten die pro-deo werk doen voor cliënten die geen raadsman kunnen betalen klagen al langer steen en been over de lage vergoedingen van de Raad voor de Rechtsbijstand. Het gaat over het algemeen om advocaten die hun sociale praktijk in bijvoorbeeld jeugdrecht niet draaiende kunnen houden. Nu hebben ze een nieuwe medestander: Gerald Roethof, die zijn beklag tijdens en na de rechtszitting in de zaak-Nicky Verstappen deed. De vijftig betaalde uren die hij toegekend kreeg om het onderzoeksdossier door te nemen, zijn volgens de Amsterdamse advocaat veel te weinig. ,,Het zijn 90 ordners van 400 pagina’s.’’ 

Vrijwilligerswerk

En dan weigert het Openbaar Ministerie ook nog eens om hem te hulp te schieten, verwijt hij de officieren. Het OM weerlegt de kritiek. Na de zitting wil Roethof niet meteen toegeven dat het om meer geld is te doen. ,,Ik wil tìjd om mijn verdediging te kunnen voeren.’’ Dus u wilt meer geld, is de vervolgvraag. Dan komt het hoge woord eruit: doet de verslaggever zelfs soms vrijwilligerswerk? ,,Iedereen wil betaald worden.”

Volledig scherm
© ANP
 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.