Volledig scherm
Advocaat Inez Weski. © anp

Advocaat Weski boos op OM: Taghi is ontvoerd

Advocaat Inez Weski is boos over de manier waarop politie en Openbaar Ministerie haar cliënt Ridouan Taghi hebben behandeld. ,,Hij is zonder vorm van proces ontvoerd uit Dubai”, zegt ze in een eerste reactie.

Weski, in de auto onderweg naar een zitting, moet het kort houden. Terwijl haar navigatiesysteem aanwijzingen geeft, wil ze toch wat kwijt over de handelswijze van het Openbaar Ministerie. ,,Mijn cliënt is zonder enige vorm van proces het land uitgezet. Nederland heeft daaraan meegewerkt door hem op te halen. Zonder proces is dat in feite een ontvoering. Ik ga dat allemaal uitzoeken.”

De bekende advocate komt later op de dag met een uitgebreider persbericht naar buiten, zegt ze. Eerst wil ze de feiten op tafel hebben. ,,Alles wordt via de pers en buiten de verdediging om gespeeld”, luidt haar kritiek.

Groot aantal onderwereldmoorden

Als Inez Weski vanochtend voet zet in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol wordt ze direct door een aantal journalisten bevraagd over de aankomst van Ridouan Taghi in Nederland. Geen enkele vraag gaat over cliënt die terechtstaat in het Caloh Wagoh-proces, die draait om een groot aantal onderwereldmoorden. Die zouden gepleegd zijn in opdracht van haar andere cliënt: Ridouan Taghi. Ze herhaalt dat ze van mening is dat Taghi is ontvoerd. Later, als de zitting begonnen is, krijgt Weski als eerste advocaat het woord. ,,Ik moet straks nog naar een verhoor, vandaar dat ik graag als eerste het woord krijg.” Iedereen weet direct om wie het gaat

Breuk

Weski zei in oktober al de verdediging van Ridouan Taghi in het Marengo-proces neer te leggen, omdat er volgens haar geen sprake was van een eerlijke verdediging. Er was geen sprake van een breuk met haar cliënt, zei ze. Ook bleef ze zich voorstellen als zijn advocaat. ,,Dat was om te kijken hoe het proces zich ontwikkelt.”

Nu Ridouan Taghi is overgebracht naar Nederland, is er een nieuwe situatie ontstaan. ,,Ik blijf zijn advocaat”, zegt ze.

Volledig scherm
Advocaat Inez Weski komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. © ANP
  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”