Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Advocaten dreigen met rechtszaak over rubberkorrels in kunstgras

Het gerenommeerde Amersfoortse letselschade-kantoor SAP is van plan een proefproces over de omstreden korrels in kunstgras te voeren. Het heeft afgelopen donderdag als eerste de gemeente Amersfoort gemaand. Als die niet binnen twee weken toezegt de korrels weg te halen, stappen de advocaten naar de rechter. 

Quote

Nu de onduide­lijk­heid blijft voortbe­staan, moeten overheden het spul weghalen en vervangen door een veilig alterna­tief

Raadsman Martin de Witte, SAP

Volgens woordvoerder/raadsman Martin de Witte zijn alle gemeenten die kunstgrasvelden met de korrels bezitten verplicht te saneren nu de discussie over mogelijke gezondheidsgevaren keer op keer oplaait. ,,Nu de onduidelijkheid blijft voortbestaan, moeten overheden het spul weghalen en vervangen door een veilig alternatief.''

De Witte verwijst daarbij naar het zogeheten 'voorzorgsbeginsel' in de Verklaring van Rio uit 1992 die door de Europese Unie is omarmd. Daarin is vastgelegd dat overheden 'waar ernstige schade dreigt' beschermingsmaatregelen niet uit zullen stellen omdat er ‘geen volledige wetenschappelijke zekerheid’ is.

Discussie

De Witte: ,,Die passage in de Verklaring van Rio is in dit geval zeer toepasselijk. Wetenschappers blijven immers met elkaar discussiëren over de gezondheidsrisico’s van de korrels." Zo plaatsten onderzoekers deze week in het tv-programma Zembla nog kanttekeningen bij het RIVM-rapport van december dat concludeerde dat de vulling van kunstgrasvelden veilig is.

Ook de mogelijke 'ernstige schade' uit de internationale verklaring is volgens De Witte in dit geval van kracht. ,,Niemand betwist namelijk dat er kankerverwekkende stoffen in die korrels van oude autobanden zitten, en dat nog steeds niet 100 procent uit te sluiten valt dat sporters die erop spelen er misschien in de toekomst toch last van kunnen krijgen.''

Verschuilen

Quote

De geloofwaar­dig­heid van het RIVM is compleet naar de knoppen

Jakob de Haan, initiatiefnemer website Kom van dat gras af

Gemeenten kunnen zich, benadrukt de raadsman, niet 'verschuilen' achter het RIVM-onderzoek waartoe minister Schippers (Volksgezondheid) na eerdere onrust opdracht gaf. ,,Dat ene rapport is niet afdoende als het door andere wetenschappers betwist wordt."

Dat het kantoor als eerste Amersfoort heeft aangeschreven, heeft een simpele reden. Advocaat De Witte voetbalt daar zelf op een kunstgrasveld. ,,Het leek me dus voor de hand liggen daar te beginnen, maar in feite kan elke gemeente met zo’n veld voor de rechter worden gedaagd."

De kosten van het opruimen zouden zo rond de 50.000 en 60.000 euro per veld liggen; voor de gemiddelde gemeente met meerdere velden een fikse financiële strop. De Witte: ,,Veel geld, ja, maar wat mij betreft hadden die korrels nooit zomaar, zonder enige controle, gestort moeten worden." SAP voerde eerder met succes rechtszaken tegen de lekkende PIP-borstimplantaten, tegen roken op de werkvloer, en voor 'schokschade' voor ooggetuigen van de aanslag van Karst Tates op Koninginnedag.

Speciale website

De groep verontruste ouders in Nederland heeft sinds vanavond een speciale informatiesite online gezet: www.komvandatgrasaf.nl. Daar kan onder andere de petitie 'Stop rubberexperiment met kinderen' ondertekend worden. De ouders zijn boos dat voetbalbond KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten gisteren benadrukten dat de nieuwe inzichten in de recente Zembla-uitzending nauwelijks tot reacties hebben geleid. Volgens initiatiefnemer Jakob de Haan worden ouders ‘met de minuut bozer’. ,,De geloofwaardigheid van het RIVM is compleet naar de knoppen en het is beschamend hoe de KNVB en Vereniging Sport en Gemeenten het Rijksinstituut blijven dekken."