Volledig scherm
Advocaten in vol ornaat voeren actie in Den Haag. © ANP

Advocaten protesteren tegen bezuinigingen rechtsbijstand

Vele tientallen advocaten hebben in Den Haag geprotesteerd vanwege de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Bij het Tweede Kamergebouw lieten ze, in toga, weten dat 'de maat vol is'.

Volgens de advocaten hebben bezuinigingen hun tol geëist. Er wordt al jarenlang gepraat over verbeteringen, maar daar is volgens hen geen budget voor. Zowel de toegang tot het recht als de vergoedingen voor advocaten staan volgens hen onder druk. ,,Recht voor iedereen'' en ,,Red de rechtsbijstand'', was op hun spandoeken te lezen.

De Tweede Kamer spreekt vandaag over de rechtsbijstand. Bij het togaprotest waren ook Kamerleden. Onder anderen Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Michiel van Nispen (SP) steunen het protest.

Vergoeding

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming wil niet meer geld uittrekken voor de hervorming van de gesubsidieerde rechtsbijstand. Volgens hem hoeft Nederland 'zich niet te schamen' voor het huidige stelsel. Hij noemt de hervorming wel één van zijn grote opdrachten.

De commissie-Van der Meer concludeerde in oktober dat sprake is van 'ernstig achterstallig onderhoud in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand'. Als advocaten vergoeding zouden krijgen voor de uren die zij echt besteden, dan zou  dat per jaar 125 miljoen euro extra kosten.