Volledig scherm

'Advocaten ronselen onder misdadigers'

Advocaten werven steeds vaker op een verboden manier cliënten. Criminelen krijgen zelfs bedragen tot 80 euro van advocaten als zij ervoor zorgen dat bevriende misdadigers zich door de ronselende strafpleiters laten verdedigen. Dat zeggen diverse strafrechtadvocaten die zich ernstig zorgen maken over de verboden en brutale ronselpraktijken.

De Nederlandse Orde van Advocaten zegt tegenover het AD geschrokken te zijn van de aanwijzingen en roept strafpleiters op de misstanden te melden, omdat sprake is van ernstige overtredingen van de gedragsregels. De negentien dekens, de waakhonden van de advocatuur, zijn opgeroepen 'alert' te zijn. 'Als advocaten meer weten van dit soort handelingen en ons hierover kunnen inlichten, dan zullen we die meldingen direct onderzoeken,' zegt woordvoerster Yvonne Wiggers van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Zorgwekkend
Volgens advocaat Job Knoester bestoken collega-advocaten misdadigers en hun families met brieven om hen ervan te overtuigen hen in dienst te nemen. Ook bezoeken zij criminelen achter de rug van hun eigen advocaat om. De betalingen zijn wat hem betreft het meest zorgwekkend. 'Ons kantoor heeft een collega-advocaat er ook op aangesproken dat hij een cliënt bij ons probeerde weg te lokken en deze gaf het nog toe ook,' zegt Knoester, die de namen van de 'foute' strafpleiters niet wil prijsgeven.

Topsegment
Volgens Knoester gaat het ook om strafpleiters die bekend staan als 'topadvocaat'. 'Het zijn niet alleen de kleinere, beginnende collega's die hun naam willen vestigen, maar het gaat zeker ook om het topsegment.' Vooral advocaten in de grote steden zouden zich schuldig maken aan dit handelen.

Nederland telt zo'n 16.000 geregistreerde advocaten. Een groot deel van hen legt zich toe op andere zaken dan het strafrecht, zoals echtscheidingen en geschillen rond ondernemingen.