Volledig scherm
DNA Amersfoort Ton Terpstra © ANP

Advocaten tegen verplichte dna-afname

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) ziet niets in de suggestie van minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om dna-afname bij onderzoek naar bepaalde misdrijven verplicht te stellen. ,,Ga je iemand dan fysiek dwingen mee te werken?"

Quote

Wat de NOvA betreft voert het te ver om mensen die níet verdacht zijn ook te verplich­ten hun DNA af te staan

Grapperhaus zei gisteren dat er gediscussieerd zou moeten worden over het verplicht maken van dna-afgifte na een oproep. Hij reageerde daarmee op het nieuws dat er na twintig jaar onderzoek een verdachte in beeld is in de zaak-Nicky Verstappen. De 55-jarige Jos Brech had altijd geweigerd dna af te staan.

Zo'n verplichtstelling zou wel aan een aantal belangrijke eisen moeten voldoen, meent Grapperhaus ,,Dat moet je niet zomaar doen. Je moet rekening houden met de privacy en je recht op lichamelijke integriteit." Hij wil hierover gaan praten met de Tweede Kamer.

Problemen

De NOvA wil echter niets van zo'n verplichting weten. De orde wijst erop dat er al verplichtingen bestaan tot afgifte van dna voor veroordeelden en verdachten van een ernstig strafbaar feit. ,,Wat de NOvA betreft, voert het te ver om mensen die níet verdacht zijn ook te verplichten hun dna af te staan.''

Bovendien brengt zo'n verplichting een praktisch probleem met zich mee. ,,Ga je iedereen die om wat voor reden dan ook geen gehoor geeft aan de oproep fysiek dwingen mee te werken? Kan dat überhaupt? Wat ons betreft zouden we niet die kant op moeten gaan", aldus een woordvoerder. 

Onderzoek

Aan het DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Nicky Verstappen hebben circa 17.000 mannen meegedaan. De verdachte, de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld, is ook verschillende keren gevraagd om dna af te staan, maar gaf aan die oproep geen gehoor. Zijn dna is uiteindelijk gevonden op achtergelaten spullen nadat hij als vermist was opgegeven, en via twee verre verwanten in het dna-onderzoek.

Grapperhaus vindt dat het resultaat bemoedigend werkt om in de toekomst meer van dit soort grote dna-onderzoeken te doen bij andere zaken.

In de video hieronder smeekt Peter R. de Vries om hulp bij de zoektocht naar Jos Brech:

  1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
    PREMIUM

    Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

    Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”