Volledig scherm
© anp

Advocatenkantoor: AIVD tapt ons af

Het advocatenkantoor Prakken d'Oliveira heeft vandaag een klacht over de geheime dienst AIVD ingediend bij minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Volgens Michiel Pestman, de advocaat van het kantoor die de klacht heeft opgesteld, luistert de AIVD hem en zijn collega's af. In zijn ogen is dat in strijd met de Europese rechtspraak.

Dat de AIVD vaak gesprekken en e-mails tussen het kantoor in Amsterdam en cliënten aftapt, komt door de klantenkring. 'We staan relatief veel mensen bij die de dienst in verband brengt met terrorisme, islamitisch extremisme, antifascisme, Moluks activisme en dierenrechtenextremisme', legt Pestman uit. 'Ik weet dat het in het verleden gebeurd is. Ik mag daar echter niets over zeggen onder andere vanwege het belang van mijn cliënten.'

In een gewone strafzaak mogen gesprekken tussen cliënten en hun advocaten niet worden opgenomen of afgetapt. Dit om verdachten het recht te geven op een eerlijk proces. Ze moeten open en vrijuit met hun advocaat kunnen overleggen.

Europese regels
In de wet waaronder de inlichtingendiensten in Nederland vallen, is dat anders geregeld. Als er een vermoeden is dat de nationale veiligheid in het geding is, mogen ze onderzoek doen.

'De huidige wet in Nederland stelt ze dan in staat om iedere vorm van telecommunicatie af te tappen, dus ook met advocaten', vertelt Pestman. 'Ook als een advocaat zelf geen gevaar voor die veiligheid vormt, mogen de geheime diensten hun communicatie aftappen.'

Hij benadrukt dat dit in strijd is met de Europese regels. Daarom is deze klacht bij Plasterk neergelegd. 'Door het inzetten van bijzondere bevoegdheden tegen advocaten van ons kantoor handelt de AIVD onrechtmatig', concludeert Pestman.

Om op korte termijn te voorkomen dat geheime diensten Pestman en zijn collega's blijven bespieden, moet er wat hem betreft een systeem van nummerherkenning komen. Net zoals nu bij politie en justitie het geval is. 'Met dit systeem kunnen de tapkamers van de geheime diensten dan automatisch telefoontjes van advocaten herkennen, zodat die niet - zonder tussenkomst van een rechter - worden afgeluisterd.'

 1. Bloedstollende minuten voor terrasbezoekers Amsterdam: ‘We dachten aan een aanslag’
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Bloedstol­len­de minuten voor terrasbe­zoe­kers Amsterdam: ‘We dachten aan een aanslag’

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.