Marco Kroon tijdens de Indie herdenking. Bij het Indisch Monument in Den Haag worden de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indie in de Tweede Wereldoorlog.
Volledig scherm
Marco Kroon tijdens de Indie herdenking. Bij het Indisch Monument in Den Haag worden de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indie in de Tweede Wereldoorlog. © ANP

Affaire rond Kroon heeft geen gevolgen, Bossche oorlogsheld mag blijven

Oorlogsheld Marco Kroon hoeft na alle rumoer rond een verzwegen geweldsincident niet weg bij Defensie. 

Kroon blijft in dienst en zal volgende week vrijdag gewoon aanwezig zijn bij de uitreiking van de hoogste dapperheidsonderscheiding aan majoor-vlieger Roy de Ruiter. Dat is de uitkomst van een gesprek dat minister Bijleveld van Defensie had met Kroon, aldus De Telegraaf.

Bij Defensie waren ze niet echt blij met alle rumoer de afgelopen tijd rond de drager van de Militaire Willems-Orde. Hij zocht eerder dit jaar de publiciteit met een verhaal over een incident in Afghanistan waarbij de majoor in 2007 een Talibanstrijder zou hebben gedood, zonder dit te melden.

Veel commotie

Het verhaal van Kroon zorgde voor veel commotie. Na zijn verklaring begin dit jaar werden uit veiligheidsoverwegingen commando's teruggehaald uit Afghanistan. Ook riep een aantal commando's Kroon op zich niet meer uit te laten in de media over de gebeurtenis in 2007.

Onderzoek van het Openbaar Ministerie bood geen definitief uitsluitsel. Minister Ank Bijleveld en Kroon hebben gisteren met elkaar over deze en andere zaken gesproken, bevestigt een woordvoerder van Defensie. Hij wil alleen kwijt dat het een 'goed gesprek' was.

Kroon blijft op zijn huidige post bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Ook zal hij volgende week aanwezig zijn op het Binnenhof als vlieger Roy de Ruyter de Willems-Orde krijgt.