De Piet Roorda in Zutphen, de afkickkliniek voor veroordeelde criminelen.
Volledig scherm
De Piet Roorda in Zutphen, de afkickkliniek voor veroordeelde criminelen. © redactie

Afkickkliniek Zutphen is 'drugshol': gedetineerden luiden noodklok

De Piet Roordakliniek in Zutphen is een ‘drugshol’: er wordt volop drugs gebruikt en verhandeld. Gedetineerden van de afkickkliniek voor veroordeelde criminelen zeggen dat zelf. De goedwillenden onder hen luiden de noodklok: ,,Veel mensen zijn bang weer verslaafd te raken.’’

De controles op het gebruik van en de handel in drugs zijn niet streng in de Piet Roordakliniek. Daardoor is het eenvoudig om drugs de kliniek binnen te smokkelen. Dat zeggen bewoners van de Zutphense afkickkliniek tegen deze krant.

Onder een deel van de gedetineerden van de Piet Roordakliniek is onrust ontstaan. Omdat er veel drugs in omloop zijn, vrezen ze dat hun behandeling gaat mislukken. Ze eisen dat de kliniek meer doet om drugs buiten de deur te houden. ,,Je kunt hier zó gemakkelijk aan drugs komen, dat heel veel mensen bang zijn weer verslaafd te raken”, zegt een gedetineerde tegen de Stentor.

Niet veilig

,,Vrijwel dagelijks wordt er rotzooi binnengebracht’’, vervolgt hij. ,,Coke, hasj, ritalin en vooral veel GHB. Het zou hier veilig moeten zijn, maar dat is het niet. Zeker de helft van de gedetineerden gebruikt.”

Ingewijden melden dat de spanningen in de verslavingskliniek zijn opgelopen nadat vorig weekend acht gedetineerden werden betrapt op drugsgebruik. Een deel van hen is inmiddels teruggestuurd naar de gevangenis.

Schoon

Bestuursvoorzitter Ruud Rutten van Tactus - waar de Piet Roordakliniek onder valt - erkent de problemen. ,,Het klopt dat er veel meer drugs is gebruikt dan we willen. We zijn bezig de boel weer schoon te krijgen. Dat doen we door controles, bijvoorbeeld op urine.”

Volgens Rutten gaat het drugsgebruik in zijn kliniek in golfbewegingen. ,,Drugs voor honderd procent buiten houden, zal niet lukken. Dan moet je zeer streng controleren, ook fysiek. Dan kom je in een situatie dat het de behandeling schaadt.’’

Verleiding

Volgens het Trimbos Instituut kampen veel Nederlandse verslavingsklinieken met drugsgebruik door cliënten. ,,Een verslavingskliniek zou in principe drugsvrij moeten zijn”, zegt wetenschappelijk medewerker Anneke van Wamel. ,,Er verblijven kwetsbare mensen die in een situatie zitten waarin het moeilijk is de verleiding te weerstaan. Maar we zien dat het in de praktijk erg moeilijk is verslavingsklinieken drugsvrij te houden.”