Volledig scherm
De OV studentenkaart, voor de komst van de OV chipkaart © Archieffoto ANP

'Afschaffing ov-kaart kan tot grote problemen leiden'

Als de ov-studentenkaart wordt afgeschaft, kan dat een groot probleem opleveren voor het aanbod van openbaar vervoer. Steden waar het openbaar vervoer voor een groot deel afhankelijk is van studenten, zullen misschien zelfs buslijnen minder laten rijden. Dat meldt de Stuurgroep OV-Studentenkaart op basis van een onderzoek dat op hun verzoek is uitgevoerd.

Bijna 700.000 studenten hadden in 2012 een ov-kaart. Deze kaart is nu gratis voor studenten, de ov-bedrijven krijgen geld van de overheid. In de politiek wordt momenteel gesproken over afschaffen van de kaart voor studenten, wel zou er dan een kortingkaart komen.

De studentenorganisaties zijn tegen afschaffing van de ov-kaart. Zij vrezen dat studeren daardoor stukken duurder wordt en studenten daardoor gaan afhaken. Ook kan het zijn dat veel meer studenten een kamer gaan zoeken, waar nu al een tekort aan is. 'Als door de afschaffing van de ov-kaart duizenden extra studenten een kamer gaan zoeken, zijn de problemen niet meer te overzien', waarschuwt Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).