Volledig scherm
© getty

Afscheid van 'warme en betrokken' Beatrix

Koningin Beatrix maakte vanavond in een toespraak bekend dat zij afstand doet van de troon ten gunste van haar zoon kroonprins Willem-Alexander op 30 april 2013. Lees hier het nieuws rond de abdicatie terug.

Nabeschouwing

Een inspiratiebron. Warm. Betrokken. Bekend en minder bekend Nederland had maandagavond niets dan mooie woorden voor koningin Beatrix, die haar troonsafstand aankondigde. Op 30 april zal ze worden opgevolgd door koning Willem-Alexander.

Premier Mark Rutte reageerde meteen na de toespraak van de koningin op radio en televisie. Hij sprak 'groot respect en bewondering' uit voor de manier waarop Beatrix haar werk gedurende meer dan 30 jaar heeft gedaan.

Koninginnedag valt vanaf volgend jaar op 27 april in plaats van op 30 april en zal Koningsdag gaan heten. Gelijk al het eerste jaar zal Koningsdag echter nog een dag eerder plaatsvinden, op 26 april. 27 april valt immers op een zondag, volgend jaar. 27 april is de verjaardag van prins Willem-Alexander. Vanaf 2015 zullen de festiviteiten dus drie dagen eerder plaatsvinden. Hoe Willem-Alexander Koningsdag zal willen gaan invullen, is nog niet bekend. Amstelveen en De Rijp hebben in 2014 de primeur van de eerste Koningsdag.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Behalve berichtgeving over de aankondiging van de toespraak van Beatrix, besteedden de Surinaamse media enkele uren na de toespraak nauwelijks aandacht aan het aftreden van de koningin. De lokale nieuwssites dWT Online en Starnieuws meldden ongeveer anderhalf uur voor de toespraak dat Beatrix waarschijnlijk afstand van de troon zou doen.

Volledig scherm
Prins Maurits © ANP

Prins Maurits en prins Bernhard verdwijnen op 30 april bij de troonsbestijging van hun neef koning Willem-Alexander uit de lijn van opvolging. Samen met hun echtgenotes prinses Marilène en prinses Annette zijn ze dan ook niet langer lid van het Koninklijk Huis.

Het Rijksmuseum in Amsterdam wijdt vanaf donderdag een expositie aan koningin Beatrix in verband met haar aftreden. Het museum toont 30 foto's over het leven en werk van de vorstin. Die laten haar functioneren als staatshoofd zien, maar belichten ook haar privéleven.

Volledig scherm
Beatrix en Elizabeth II op 18 mei © AFP

Overzicht

Beatrix staat in de top tien van zittende staatshoofden die het langst regeren.

Een kort overzicht:
1. Koning Bhumibol (Thailand) - sinds 1946
2. Koningin Elizabeth (Verenigd Koninkrijk) - 1952
3. Sultan Qaboos (Oman) - 1970
4. Koningin Margrethe II (Denemarken) - 1972
5. Koning Carl XVI Gustaf (Zweden) - 1973
6. Koning Juan Carlos (Spanje) - 1975
7. President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (Equatoriaal Guinea) - 1979
8. President José Eduardo dos Santos (Angola) - 1979
9. Koningin Beatrix (Nederland) - 1980
10. President Paul Biya (Kameroen) - 1982

Reactie

Volgens Kok gaf Beatrix tegenspel, daagde ze haar gesprekspartner uit en dwong ze tot nadenken. Ze ondertekent niet alleen wetten, 'maar ze heeft een méning', aldus Kok. Beatrix toonde altijd een 'zeer intensieve betrokkenheid' bij alle onderwerpen die speelden in de ministerraad, aldus Kok, die premier was van 1994 tot 2002.

Volledig scherm
Wim Kok en koningin Beatrix in 2002. © ANP

Reactie

Oud-premier Wim Kok had naar eigen zeggen een 'kippenvelmoment' toen koningin Beatrix haar aftreden aankondigde. 'Het zat er natuurlijk aan te komen, en het jaar 2013 is een logisch jaar, maar toch: kippevelmoment', zei hij bij de NOS op Nederland 1.

Reactie

Het Nieuw Republikeins Genootschap treurt over het feit dat Willem-Alexander wordt ingehuldigd als nieuwe koning. 'Het goede bericht was dat Beatrix vertrekt als staatshoofd', zegt voorzitter Anjo Clement. 'Maar het slechte bericht was dat een zoon van haar, die bij haar in de wieg heeft gelegen, haar gaat opvolgen.'

Volgens de voorzitter heeft het Nieuw Republikeins Genootschap er 30 leden bij gekregen, sinds koningin Beatrix haar aftreden aankondigde. Het genootschap, dat een republiek nastreeft, heeft naar eigen zeggen rond de 1400 leden.

Foto's

Mooie fotoreeks van onze koningin: Beatrix, de stralende koningin.

Volledig scherm
Volledig scherm

Knipoog

De Britse krant Daily Mail heeft de aangekondigde troonsafstand van koningin Beatrix met een knipoog gebracht. 'Koningin treedt af voor haar zoon van middelbare leeftijd. Sorry, Charles, niet die koningin, maar die in Nederland', schrijft de krant.

Postzegels

Postbedrijf PostNL komt met een speciale postzegel naar aanleiding van de troonswisseling. Daar zullen zowel Beatrix als Willem-Alexander op staan.

Na de speciale zegel volgt een zogenoemde tussenzegel, en daarna pas een definitieve postzegel met de beeltenis van de nieuwe koning.

 
Amsterdam en de Amsterdammers zullen er op 30 april met alle Nederlanders een onvergetelijke dag van maken
Eberhard van der Laan

Reactie

'Amsterdam en de Amsterdammers zullen er op 30 april met alle Nederlanders een onvergetelijke dag van maken'. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan vanavond. De inhuldiging van het nieuwe staatshoofd vindt vervolgens traditioneel plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Volledig scherm
Willem-Alexander en Maxima. © REUTERS
Belangrijk

RvS

Willem-Alexander wordt op het moment dat hij koning wordt, ook voorzitter van de Raad van State. Dat heeft de RVD vanavond laten weten. De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

Volledig scherm
Prinses Máxima. © anp

Media

Argentijnse internetmedia hebben enthousiast gereageerd op de toespraak van 'Beatrix I de Holanda'. Beatrix de Eerste maakt in de ogen van talrijke media plaats voor een nieuwe koningin die uit Argentinië komt, Máxima Zorreguieta en haar echtgenoot 'Guillermo Alejandro'.

Volledig scherm
Lieke van Lexmond. © Brunopress

Reactie

Lieke van Lexmond hield het niet droog tijdens de speech. 'Grote ontroering om onze koningin zo mooi te zien spreken. Een sterke, intelligente en bijzondere vrouw #authentiek', twittert de presentatrice. 'Zelfs bij de 2de keer zien vd toespraak van #koninginbeatrix zit ik weer met tranen in m'n ogen. Raakt me echt. Zo sterk en mooi #trots.'

De reacties van de BN'ers Marco Borsato, Jeroen Krabbé en Georgina Verbaan staat in dit bericht.

Reactie

De reacties uit politiek Den Haag op het aftreden van Beatrix heeft AD.nl in dit overzicht onder elkaar gezet.

Volledig scherm
Paleis Huis ten Bosch. © ANP

Woon- en werkverblijf

'Na de inhuldiging blijft het gezin van Zijne Majesteit de Koning voorlopig op de Eikenhorst in Wassenaar wonen. Op een gepast moment verhuist het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Paleis Huis ten Bosch wordt in de tussenliggende periode gebruikt voor officiële ontvangsten en bijeenkomsten. Paleis Noordeinde blijft in gebruik als werkpaleis.

Op een nader moment wordt bekend gemaakt wanneer Hare Majesteit de Koningin, op dat moment Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden, haar intrek zal nemen op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche', aldus de RVD.

Even reclame maken: Het Algemeen Dagblad zal morgen de helft van de nieuwskrant besteden aan Beatrix, in totaal zo'n 16 pagina's, met veel aandacht voor beeld. Een beeldvullende foto staat op de voorpagina.

Het AD had al sinds vorige week een serie verhalen lopen, die in het teken staat van de 75e verjaardag van de vorstin op 31 januari, en een bijbehorende boekenreeks over Beatrix en Willem-Alexander.

 
Elke keer was het een feest om naar haar toe te gaan
Anky van Grunsven

Reactie

Niemand won voor Nederland zoveel olympische medailles als Anky van Grunsven. Waarschijnlijk is ook niemand daarom zo vaak door koningin Beatrix gehuldigd als de dressuurvedette uit Erp. 'Elke keer was het een feest om naar haar toe te gaan', zegt Van Grunsven. 'Ze was enorm betrokken, hartelijk en wist waarover ze sprak. Alle sporters keken elke keer weer naar die ontmoeting uit.'

Grappen

De troonsafstand is op Twitter een bron van vermaak. Hieronder volgt een overzicht met twittergrappen:

@luckywelles: Als Erik Dekker & Michael Boogerd slim zijn, bekennen zij hun EPO-gebruik over een half uurtje. #Beatrix

Rianne Meijer (@globalistaa): Als ik een BN'er of groot bedrijf was, zou ik dit moment gebruiken om m'n affaire, drugsprobleem of miljoenenfraude op te biechten. #trixit

@Green_sales: Landgenoten, wilt u mij als koningin houden, sms dan BEA naar 3131. Wilt u WimLex, sms dan LEX naar 3131 #Beatrix #toespraak"

@Hdeheer (Hans de Heer): Of dat ze met John de Mol een nieuw format ontwikkeld heeft: "So you think you can rule a country" #beatrix

Cabaretière Katinka Polderman (@Poldermanie): Ze gaat vertellen dat Willem-Alexander een hoax is. #Beatrix

Cabaretière Sanne Wallis de Vries, bekend van haar Beatrix-imitaties (@SanneWallis): Daar gaat m'n bijbaantje. #Bea

Adriaan Andringa (@AdriaanAndringa): #Beatrix dacht: naar Amstelveen op 30 april? Dan treed ik nog liever af!

Volledig scherm
Koningin Beatrix schudt op het bordes van Paleis Noordeinde de hand van Pieter van den Hoogenband (2004). © ANP

Reactie

Drievoudig olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband heeft ook gereageerd op de toespraak van koningin Beatrix. 'Koningin Beatrix heeft altijd oprechte interesse getoond in onze prestaties. Je kon echt aan haar merken dat ze overal van op de hoogte was. Ze wist bij wijze van spreken nog de tussentijden van mijn race; niet alleen van mij, maar van iedereen. Ik heb me bij haar altijd heel erg welkom gevoeld. Dat werd door alles sporters enorm gewaardeerd. Daarom vielen onlangs bij het sportgala de filmpjes over het koningshuis ook verkeerd, want de koningin is de laatste persoon waar we rare grappen over willen maken.'

laad oudere berichten