Afschuw over uitgebroken rellen in Rotterdam: ‘Dit is nooit toegestaan’
Met woede en afschuw wordt er vanuit heel Nederland gereageerd op de rellen die zijn uitgebroken in Rotterdam, waar de politie vrijdagavond schoten loste bij een protest tegen de coronamaatregelen. ,,Geweld heeft zich genesteld in onze democratie. Dit is nooit toegestaan", reageert Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond.
Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP sluit niet uit dat agenten hadden geschoten uit noodweer omdat ‘de situatie uiterst bedreigend was en de agenten zich daarom genoodzaakt zagen te schieten’. Hij is zeer ontstemd over de situatie. ,,Dit zijn geen rellen meer dit is extremistisch gedrag. Dit is niet meer normaal.” Volgens Van de Kamp is er veel schade aangericht, maar gaat zijn zorg nu eerst uit naar zijn collega’s in Rotterdam. ,,We hopen dat de collega’s veilig thuiskomen.”
Hanneke Ekelmans van de Nationale Politie spreekt van ‘afschuwelijke beelden'. ,,Is dit demonstreren?", vraagt ze zich boos af. ,,Veel respect voor de collega’s die daar aan het werk zijn. Ik hoop dat zij straks veilig thuis komen. Dat geldt voor hen en voor al die hulpverleners die onder onaanvaardbare omstandigheden de stad beschermen.”
Koen Simmers, hoofdbestuurder Nederlandse Politiebond noemt het ‘verschrikkelijke beelden’. ,,Dit heeft niks met demonstreren te maken maar met rellend tuig en naïeve domme meelopers. Wat een gevaar.”
Algemeen directeur veiligheidsregio en regionaal commandant brandweer Rotterdam-Rijnmond Arjen Littooij bekijkt de beelden met afschuw. ,,Noch het recht van vrijheid op demonstratie, noch het recht op vrije meningsuiting rechtvaardigt vernielingen, brandstichting of geweld tegen brandweermensen, politiemensen of ambulancemedewerkers. Gebruik je verstand!”
Ook wijkagenten uit andere delen van Nederland leven mee. ,,Wat je er ook allemaal van vindt. Ventileer je mening, ga demonstreren, maak je punt. Maar dit.. dit is toch niet nodig? Dit wil toch niemand?” aldus wijkagent Johan Dubbeldam uit Hoofddorp.
Tweede Kamer
Tweede Kamerlid Ingrid Michon (VVD) noemt de relschoppers een ‘stelletje mafkezen'. ,,Dit heeft niks met demonstreren te maken, maar kansloos slopen van eigendommen van de politie of hardwerkende ondernemers.”
CDA-Kamerlid Hilde Palland spreekt van ‘afschuwelijke beelden uit Rotterdam van mensen die zich op alles en iedereen afreageren’. Dat heeft volgens haar niets met demonstreren te maken, maar is het ‘totaal idioot en onacceptabel’. ,,Criminele relschoppers hebben de demonstratie gekaapt”, twittert PvdA-parlementariër Barbara Kathmann. ,,Dit moeten we niet langer pikken.”
Ook onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan is verbijsterd. ,,Wat zijn dit voor een mafklappers? Onze hulpverleners en zorgprofessionals hebben het al zwaar genoeg. Wees een beetje solidair en zorg voor elkaar.”
Chaos
Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) wil nog niet reageren op de chaos die is uitgebroken in de stad. ,,We volgen de situatie wel en hebben eerder contact gehad met burgemeester Ahmed Aboutaleb, korpschef Henk van Essen en het OM. We laten de driehoek zijn werk doen", laat een woordvoerster weten.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten meldt dat de camerajournalist die werd aangevallen aangifte gaat doen. ,,Hij is oké, maar zijn spullen zijn vernield.”
De politie heeft meerdere waarschuwingsschoten gelost en er zijn daardoor gewonden gevallen. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt. Op de Coolsingel voerde de ME charges uit. Ook is een waterkanon ingezet en is een noodbevel van kracht. Dit betekent dat mensen zich niet mogen ophouden op en rondom de Coolsingel en de stations Centraal Station en Blaak. Het Centraal Station is door de ongeregeldheden inmiddels gesloten, meldt de politie.
2G-beleid
Honderden betogers hadden zich vrijdagavond in Rotterdam op de Coolsingel verzameld. Ze protesteerden tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aanstuurt en waarbij mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs krijgen wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn. De betoging liep vervolgens uit op rellen.
Betogers staken vuurwerk af en er werden brandjes gesticht op straat, meldt de politie. Er zouden ook politieauto’s en straatmeubilair zijn vernield. Op social media zijn ook beelden te zien van een politieauto die in brand zijn gestoken.
In verband met de rellen rijden er geen treinen van en naar Rotterdam CS, meldt NS. Op borden boven de ringweg A20 bij Rotterdam en op lokale wegen worden automobilisten gewaarschuwd het centrum van Rotterdam te mijden wegens de situatie. De veiligheidsregio adviseert mensen om het centrum te mijden.
Eerder op de dag werd via sociale media al opgeroepen tot een betoging tegen 2G. Een woordvoerster van de gemeente liet weten dat de demonstratie niet was aangemeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Rellen in Rotterdam: politie schiet vele malen, zeven gewonden en tientallen arrestaties
Een demonstratie op de Coolsingel tegen 2G en het vuurwerkverbod in Rotterdam is vrijdagavond ontaard in een aanval op de politie. Agenten werden in het nauw gedreven, verlieten hun wagens die werden geplunderd, vernield en in de brand gestoken. De brandweer werd bekogeld. Politiemensen schoten op verschillende plekken, ook gericht. Zeven relschoppers raakten gewond. Ook aan de kant van de politie zijn gewonden gevallen. De relschoppers waren enige tijd de baas op straat. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM6
Jan heeft een 10KW-windturbine in de tuin staan om stroom op te wekken: ‘Doe het niet voor het grote geld’
Molentjes of kleine turbines. Mogelijkheden voor 'windenergie aan huis’ zijn er genoeg. Al pakken weinig mensen het zo groot aan als Jan Hamers uit Haarsteeg, met een eigen twaalf meter hoge windmolen in de achtertuin. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
PREMIUMmet video56
Nederland drijft MS-patiënten voor behandeling naar buitenland, artsen slaan alarm
Nederland mag MS-patiënten niet langer de enige behandeling ontzeggen die kan voorkomen dat ze volledig aftakelen en in een rolstoel belanden. Dat stelt de wetenschappelijke beroepsvereniging van neurologen. -
PREMIUM
‘Needle spiken’ was ook meer dan 100 jaar geleden al een mysterieuze misdaad
Gedrogeerd worden met een injectienaald tijdens het stappen. De afgelopen weken kwamen er meerdere meldingen binnen in Nederland, maar bewijzen zijn er nog altijd niet gevonden. Is het de perfecte misdaad? Of is er iets anders aan de hand? ,,Het is vreemd dat er nog geen naalden zijn gevonden.” -
PREMIUMBV de Liefde
Klusjesman werd verliefd op klant: ‘Onze blikken kruisten, er was geen houden aan’
In de rubriek BV de Liefde vertellen lezers openlijk en anoniem over hun relatie. Hij was de klusjesman, zij een weduwe in een lekkende woning. Zodra Raymond (55) en Clara (53) elkaar een boks gaven, was de spanning niet te stuiten.