Volledig scherm

Afschuw Wilders over schilderij Jolink

PVV-leider Geert Wilders reageert met afschuw op een muziekproject van de band Normaal waarbij hij op een schilderij afgebeeld staat met de Noorse massamoordenaar Breivik en Adolf Hitler.

poll

Mag een kunstenaar Wilders afbeelden naast Breivik en Hitler?

  • Ja, dat vind ik kunnen (34%)
  • Nee, dat gaat veel te ver (66%)
30231 stemmen

'Te walgelijk voor woorden', zei Wilders dinsdagmiddag. Op 7 september komt het nieuwe album van Normaal met teksten waarin de rol van de media, platenmaatschappijen en de politiek wordt aangepakt. In een van de nummers moet Wilders het ontgelden.

Bij de nummers hebben zanger Bennie Jolink en kunstenares Petra Verboeket schilderijen gemaakt die tijdens de theatertour ook als decorstuk dienen. In een politiek manifest op de website van Normaal verklaart Jolink zich al jaren te ergeren aan het populisme. Over de PVV schrijft Jolink: 'Puur populistische uit-­de-­neklullerij. Neem nou zo'n zwakbegaafde sukkel als die Dion Graus, die niet eens een fatsoenlijke volzin in het Nederlands kan uitspreken, met z'n animal cops. Honderden mensen bij de politie weg halen om cavia's te gaan bewaken! Schandelijke vorm van populisme!'

Volledig scherm
Bennie Jolink. © ANP

Volgens Jolink is het toeval dat het album 5 dagen voor de verkiezingen verschijnt. De teksten en de schilderijen, ook van de hand van kunstenares Petra Verboeket, waren volgens hem al in de maak voordat het kabinet viel.

De theatertour van Normaal begint op 15 november in Drachten. Tijdens de voorstellingen zijn reproducties van de schilderijen te koop.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (40%)
  • Patat (60%)
28486 stemmen