Volledig scherm
Leo van Gansewinkel in 1993. © Jurriaan Balke

Afvalmagnaat Leo van Gansewinkel (80) overleden

Leo van Gansewinkel, grondlegger van afvalbedrijf Van Gansewinkel, is vanmorgen op 80-jarige leeftijd overleden. Dat zegt afvalbedrijf Ortessa, opgericht door Van Gansewinkels zoon Rob.

Van Gansewinkel groeide in een decennialange carrière uit tot een van de grootste spelers in Nederland op afvalgebied. Hij verdiende er een fortuin mee: hij is al vele jaren te vinden in de Quote 500, de lijst met de meest vermogende Nederlanders. 

Van Gansewinkel begon in 1964 vanuit het transportbedrijfje van zijn vader: met een vrachtwagen reed hij het afval van Philips in het Noord-Brabantse Maarheeze naar de stort. Hij zag in dat de verwerking van afval een groeimarkt was en stapte op gemeentes af om het huisvuil binnen te halen. Leende was zijn eerste klant, waarna Someren volgde en andere gemeenten in de regio.

Van Gansewinkel was tot 2007 eigenaar van de Van Gansewinkel Groep, die hij voor honderden miljoenen verkocht aan durfkapitalisten. Het bedrijf bestaat nu voort onder de naam Renewi. Van Gansewinkel woonde de laatste jaren in Zwitserland, waar hij op afstand nog altijd de ontwikkelingen in de afvalbranche volgde. De laatste maanden kampte hij met gezondheidsklachten. Zijn overlijden, deze ochtend in Zwitserland, kwam evenwel vrij onverwacht.

Lokale held

In zijn geboortedorp Maarheeze geldt hij als een lokale held. Van Gansewinkel schiep vele banen in zijn dorp en ver daarbuiten. Ook sponsorde hij tientallen jaren de plaatselijke wielerronde, de Mijl van Mares. Eind jaren 80 haalde hij Tour-winnaar Greg Lemond naar de koers in Zuidoost-Brabant.

Het afgesloten landgoed dat hij langs de A2 in Budel bezat, verkocht hij in 2017 voor 3,25 miljoen euro. In plaats daarvan stak de familie Van Gansewinkel geld in een kasteel in het Belgische gehucht Gestel: Het Hof van Rameyen.

Hof van Cranendonck

In het megaproject Hof van Cranendonck in Soerendonk, Noord-Brabant, hoopte Van Gansewinkel zich te vereeuwigen. Maar door een verschil van inzicht met de gemeente Cranendonck gaat het ambitieuze plan voor onder meer een hotel, een theater (1100 stoelen) en een congrescentrum in het buitengebied uiteindelijk niet door.