‘Afvalman’ Richard (57) krijgt massaal bijval: ‘Als ik geen gratie krijg, ben ik weg’

‘Afvalman’ Richard van Vliet (57) uit Tubbergen beraadt zich steeds nadrukkelijker op een vlucht naar het buitenland. ,,Op het moment dat ik te horen krijg dat mijn gratieverzoek is afgewezen, ben ik weg. Dan zoek ik onderdak ik een kerk of klooster in Duitsland of België.’’

Van Vliet hangt een celstraf van twee dagen boven het hoofd, omdat hij weigert een boete van 50 euro te betalen voor het ‘illegaal dumpen van afval’ in een openbare vuilnisbak in Epe.

Dat is namelijk in strijd met de lokale afvalstoffenverordening, zo kreeg Richard te horen van de agent die hem op de bon slingerde. Van Vliet vindt dat hij niets verkeerd heeft gedaan en houdt daarom voet bij stuk: hij betaalt niet. Het gevolg is dat hij mogelijk de cel in moet.

Herkend op straat

Nadat Richard's verhaal afgelopen zondag viraal ging, is de Tubbergenaar naar eigen zeggen overspoeld met reacties. ,,Ik word in mijn woonplaats zelfs herkend op straat’’, vertelt hij. ,,Vooral jongelui vinden het blijkbaar geweldig.

‘Kom op, Richard!’ roepen ze.’’ Ook op sociale media zoals Facebook en Twitter kreeg Van Vliet massaal bijval. Het overgrote deel van de reageerders vindt het onzin dat Richard is bestraft voor het dumpen van rommel in een openbare vuilnisbak.

Asiel

Richard denkt nu na over zijn volgende stap. Zijn advocaat heeft hem per mail beloofd dat er een gratieverzoek wordt opgesteld. Daar heeft Van Vliet zijn hoop nu op gevestigd. ,,Als ik geen gratie krijg van de koning, zoek ik direct asiel in het buitenland.’’

Volledig scherm
Richard van Vliet kreeg een boete voor het dumpen van afval in een openbare vuilnisbak. Het type afval hoorde daar niet in thuis, zo kreeg hij te horen van de agent die hem bekeurde. Omdat hij weigert te betalen, moet hij mogelijk de cel in. © Hans van de Vlekkert
  1. Studente Tanja Groen (18) mogelijk in leeg graf gelegd, operatie op kerkhof
    VIDEO

    Studente Tanja Groen (18) mogelijk in leeg graf gelegd, operatie op kerkhof

    Tanja Groen (18) is op de avond van haar verdwijning in 1993 mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd. Dat zegt Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, tegen deze nieuwssite. ,,Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, zei De Vries. Hij is aanwezig bij de opgraving op het kerkhof aan De Beente in Maastricht.