Nabestaanden van Mitch Henriquez verlieten vorige week de rechtszaal, samen met advocaat Richard Korver.
Volledig scherm
Nabestaanden van Mitch Henriquez verlieten vorige week de rechtszaal, samen met advocaat Richard Korver. © ANP

Agent in zaak Mitch Henriquez: Ik brak toen ik hoorde dat ik geen schuld had

In het proces rond de dood van Mitch Henriquez kregen alle partijen vandaag nog een kans om te spreken. De twee betrokken agenten hadden daarbij het laatste woord en betuigden nogmaals hun spijt ten opzichte van de familie. 'Maar ik schaam me niet dat ik hem heb aangehouden, anders was ik niet geloofwaardig als agent.'

Advocaat Gerald Roethof, die het woord voert namens een deel van de familie, kreeg vanochtend als eerste het woord. ,,Staat de pet boven de wet? Kan politiegeweld ongestraft blijven?", vroeg hij zich af. De advocaat haalde onder meer een rapport aan over de gevolgen van acute stress, dat volgens hem een causaal verband laat zien tussen dergelijke stress en overlijden. ,,Dan blijft het wat mij betreft in het midden of hij door een nekklem of een hartstilstand is overleden, maar dan is het overduidelijk dat er een causaal verband is. Henriquez is door politiegeweld overleden."

Het Openbaar Ministerie ging niet mee in die redenering. Volgens de officier van justitie bieden de meest recente beelden van de aanhouding namelijk geen antwoord op de vraag hoelang de nekklem is toegepast. En het genoemde rapport is volgens het OM niet afdoende als bewijs dat politiegeweld een cruciale rol speelde bij de dood van Henriquez. ,,Wij begrijpen de gedachte dat als Henriquez niet was aangehouden, hij nog had geleefd. Daar zijn we het mee eens. Maar ook: als hij zich niet had misdragen, dan was hij niet aangehouden. Dat is de trieste werkelijkheid, waarmee we moeten leven", aldus de officier. 

Kantelpunt

Als laatste kwamen de betrokken agenten aan het woord. Zij zaten afgeschermd in de rechtbank, achter een kamerscherm en met vervormde stemmen. ,,Geen straf kan hoger zijn dan die mijn gezin en ik al 2,5 jaar ondergaan'', zei een van hen geëmotioneerd. Na al die tijd kwam voor hem begin deze week een kantelpunt: ,,Ik brak voor het eerst toen ik de officier maandag hoorde zeggen dat ik geen schuld had aan de dood van Henriquez." De agent gaf ook aan verder te willen: ,,Ik hoop dat we na uw uitspraak allemaal weer ons leven kunnen oppakken. Ik weet alleen niet hoe." Ook de andere agent sprak dat verlangen uit: ,,Ik hoop dat de nabestaanden rust vinden en gevoelens van onmacht, onrecht los kunnen laten. Zodat ze liefdevol verder kunnen met hun leven." 

Quote

Ik brak voor het eerst toen ik de officier maandag hoorde zeggen dat ik geen schuld had aan de dood van Henriquez

agent die betrokken was bij de aanhouding


Beide agenten betuigden nogmaals hun spijt aan de familie. ,,Het spijt mij. Dat meen ik uit de grond van mijn hart. Ik had het graag anders gezien. Ik schaam me niet dat ik hem heb aangehouden. Dat moest ik, anders was ik niet geloofwaardig als politieman", aldus de agent die als laatste het woord kreeg.

Hardhandig

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez werd eind juni 2015 tijdens een festival in Den Haag hardhandig aangehouden omdat hij zich dronken en baldadig gedroeg en agenten provoceerde door te roepen dat hij een wapen bij zich had. Hij werd keihard tegen de grond gewerkt en overleed een dag later. Twee agenten staan daarvoor terecht. Het OM besloot vorige week de twee alleen te vervolgen voor mishandeling, maar geen straf op te leggen.

Aanvankelijk werd gedacht dat Mitch Henriquez overleed na een nekklem door de agenten. Maar uit videobeelden van de arrestatie zou volgens deskundigen blijken dat die nekklem niet zo lang heeft geduurd, dat de Arubaan er aan kon overlijden. Stress en hartfalen zouden hem uiteindelijk fataal zijn geworden. De familie wist echter scherpere beelden te achterhalen, waaruit het tegendeel zou blijken. 

De rechtbank gaat de komende maand in beraad over de zaak. De uitspraak volgt op 21 december.

  1. LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.