Volledig scherm
© Frank Jansen

Agent krijgt te weinig rijles

Duizenden agenten missen jaarlijks hun verplichte rijtraining. Door een tekort aan rijdocenten oefenen dienders onvoldoende, terwijl politieauto's nog altijd vaak bij ongelukken betrokken zijn.

Quote

We hebben een forse achter­stand

Roy Lassche, trainer rijvaardigheid

De politietop wil het aantal rijdocenten uitbreiden. Tot begin oktober hebben agenten dit jaar 2.600 keer een verplichte rijtraining gevolgd, terwijl jaarlijks gemiddeld 10.000 politiemensen de training zouden moeten volgen. In 2015 werden nog 5.600 trainingen afgewerkt, blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Forse achterstand
,,We hebben een forse achterstand", erkent Roy Lassche, projectleider rijvaardigheid en rijveiligheid bij de Nationale Politie. De rijtraining voor agenten werd in 2011 verplicht, omdat bestuurders van politieauto's en -motoren regelmatig brokken maken: jaarlijks worden zo'n 2.000 ongelukken met politievoertuigen geregistreerd.

Alle 30.000 politiemensen die weleens met een zwaailicht of sirene rijden en hun basisrijopleiding hebben afgerond, moeten elke drie jaar de Politie Rijvaardigheidstraining (PRVT) volgen. Maar aan die verplichting voldoet de politie al jaren niet. Dit jaar is het aantal trainingen fors teruggelopen, vanwege een nijpend tekort aan rijdocenten.

Reorganisatie
In de politieregio's Zeeland-West Brabant en Noord-Nederland is de afgelopen tijd nog geen enkele agent op training geweest. ,,Bij de reorganisatie van de Nationale Politie is onvoldoende rekening gehouden met de capaciteit die nodig is om de rijvaardigheid van politiemensen op peil te houden", zegt Lassche. ,,We hebben nu 26 docenten in het hele land, terwijl dat er eigenlijk 50 moeten zijn."

Tijdens de rijtraining, die een dag duurt, wordt de theorie bijgespijkerd en geoefend op de openbare weg. Vorig jaar kregen 57 dienders een onvoldoende voor hun rijkunsten. ,,Het gebeurt incidenteel dat mensen zó slecht rijden dat ze tijdelijk geen gebruik mogen maken van het zwaailicht en de sirene op hun voertuig", zegt Lassche.

De korpsleiding van de Nationale Politie wil extra rijdocenten aanstellen om alle agenten op tijd te laten trainen. Dat besluit ligt nu voor aan de ondernemingsraad van de politie. Gisteren werd bekend dat docenten van de Politieacademie - die een deel van de rijtrainingen geven - tijdelijk hun werk neerlegden. Ze vinden dat ze veel zwaarder werk doen dan in hun functieprofiel staat beschreven en eisen meer salaris.