Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Agent redt vrouw met gevaar voor eigen leven: ‘Ze zat op nog geen halve meter van het spoor’

Een politieagent uit Roosendaal heeft vanmiddag met gevaar voor eigen leven een vrouw ervan weerhouden voor een trein te springen. De vrouw zat naast het spoor in Bergen op Zoom, klaar om zich voor de trein te werpen. 

Agent Raymond Langelaar (28) ging met een collega op een melding af dat er iemand op het spoor liep. Bij de locatie aangekomen, zagen ze een vrouw die zich had verstopt in het riet aan de overkant van de sloot, die langs het spoor loopt. ,,Ze zat op nog geen halve meter van het spoor", vertelt Langelaar, die geen moment aarzelde en tot aan zijn middel de ijskoude sloot instapte om naar de vrouw toe te gaan. ,,Op dat moment ben je gewoon bezig, voel je geen kou.”

Gek

Langelaar probeerde met haar te praten, maar zag meteen dat het geen zin had. ,,Ze keek me aan en dat klinkt misschien gek, maar je ziet in de ogen wat ze denken. Ze keek gek uit haar ogen.” Omdat er een trein aankwam, wierp Langelaar zich op de vrouw en drukte hij haar plat tegen de grond. ,,Toen we daar lagen probeerde ze zich onder me vandaan te wringen. Op dat moment komt die trein langs. Ik praatte tegen haar, probeerde haar gerust te stellen, zodat ze wist dat ik van de politie was, dat ze niet werd aangevallen.” 

Toen de trein goed en wel voorbij was, deed hij de vrouw een paar handboeien om en gooide hij haar over zijn schouder. ,,Ik fixeerde haar voor haar eigen en voor mijn veiligheid, want je weet nooit wat iemand doet. Ze kon me wel bij m'n nek pakken. Bovendien ontdekten we later dat ze een klein mes bij zich had.” 

Stapvoets

Vanwege de melding dat er iemand op het spoor liep, waren inmiddels alle treinen gewaarschuwd om stapvoets te rijden. Langelaar: ,,Ik kon haar niet mee terug nemen door de sloot. Toen ze over mijn schouder lag, viel ze weg. Even later kwam ze weer bij, maar toen viel ze weer weg. Er kwam nog een trein aan, die langzaam reed. De machinist stopte en ik heb haar op die trein gezet, want een meter of vierhonderd verderop bij de spoorwegovergang stond de ambulance.” De vrouw werd in de ambulance gezet en meegenomen. ,,Het gaat naar omstandigheden goed met haar, voor zover ik weet.”

Veilig

Langelaar vindt het niet zo bijzonder wat hij heeft gedaan. ,,Het is m’n werk. Gevaarlijk? Die trein kan niet van z’n spoor. Ik lag veilig.” Na droge kleding te hebben aangetrokken, ging hij weer verder met zijn dienst. ,,De volgende melding lag alweer klaar", zegt hij nuchter.

Zit jij in de knoop met jezelf en/of wil je praten over zelfdoding? Kijk voor hulp en advies op 113.nl of bel 0900-0113

  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”