Volledig scherm
Politie agenten met mitrailleurs dinsdagochtend bij het Scheepvaartmuseum, waar de informele Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) Raad gehouden wordt.

Agent voor het eerst met mitrailleur de straat op

De politie zet zwaar geschut in om een aanslag te voorkomen. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis mogen agenten met mitrailleurs patrouilleren in winkelcentra, stations en op andere openbare plekken. Dinsdagochtend zijn de agenten voor het eerst in vol ornaat te zien, bij de EU-bijeenkomst in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.

Quote

Het zou kunnen dat burgers van deze wapens schrikken, maar we leven in andere tijden

Woordvoerder
Volledig scherm
© ANP

Poll

Door de komst van zwaarbewapende agenten voel ik mij:

  • Veiliger op straat (43%)
  • Onveiliger op straat (25%)
  • Even veilig op straat (32%)
11978 stemmen
Volledig scherm
© ANP

De Nationale Politie traint dit jaar versneld 150 agenten in het gebruik van pistoolmitrailleurs. Die komen bovenop de 300 specialistische schutters die de politie al heeft. De dienders worden op dit moment ingezet om panden te bewaken, zoals rechtbanken en woningen van bedreigde personen. 

De zwaarbewapende agenten mogen nu ook op straat surveilleren. Dat is voor het eerst in de Nederlandse politiehistorie. ,,Mede naar aanleiding van de terroristische aanslagen met automatische vuurwapens in Frankrijk heeft de politie besloten versneld meer schutters op te leiden en de inzetcriteria van de bewakingseenheden te verruimen", laat een woordvoerder van de korpsleiding weten.

Schrik
De agenten krijgen naast hun gewone dienstwapen een MP5-machinepistool. Dit wapen kan veel verder schieten dan het dienstwapen en in de patroonhouder zitten meer kogels. ,,Het zou kunnen dat burgers van deze wapens schrikken, maar we leven in andere tijden. Het uiteindelijke doel is dat ons land veilig is voor iedereen."

Behalve de opleiding van nieuwe schutters hebben de 300 huidige specialistische schutters een nieuwe outfit gekregen. Zo dragen ze helmen en extra zware kogelwerende vesten. Ook hebben de leden van de bewakingseenheden speciale richtaccessoires en lampen gekregen.

In vol ornaat
Dinsdag zijn de zwaarbewapende agenten voor het eerst in vol ornaat te zien. Ze bewaken het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar tientallen ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken uit Europa bij elkaar komen. De hoogwaardigheidsbekleders zijn in ons land vanwege het EU-voorzitterschap van Nederland.

Volgens de politie heeft de inzet van de schutters een preventieve werking. ,,Zodra zij met geweld worden geconfronteerd, hebben de agenten een defensieve rol", zegt de woordvoerder. ,,De uiteindelijke interventie is voorbehouden aan eenheden die deel uitmaken van de Dienst Speciale Interventies, zoals arrestatieteams."

Anti-terreur
De inzet van de zwaarbewapende agenten is onderdeel van een breed pakket anti-terreurmaatregelen van de Nationale Politie. Zo houden wijkagenten een oogje in het zeil bij mogelijke radicalisering en onderzoekt de recherche terroristische activiteiten. Ook rijden er voortdurend Rapid Response Teams rond om in actie te komen bij een aanslag.

Volledig scherm
Volgens de politie heeft de inzet van mitrailleurs vooral een preventief doel © Politie
  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’