Agenten in spe falen voor fitheidstest: 'Ander werk zoeken om één push-up'
Terwijl de politie schreeuwt om extra personeel, falen maandelijks tientallen aspirant-agenten voor een verplichte fitheidstest in hun opleiding. Volgens hen zijn de eisen te zwaar. De politie laat dat nu onderzoeken.
Twee seconden scheiden Tessa van haar gedroomde loopbaan als politieagent. Bij de verplichte fysieke toets van de politieopleiding kwam ze bij het hardlopen twee seconden te laat over de finish.
,,Ik heb de test nu verschillende keren gedaan en ben telkens een fractie te laat. Het stomme is dat ik op straat geen enkele moeite heb met rennen. Ik heb al verschillende verdachten gearresteerd na een fikse sprint. Je rent dan op adrenaline.”
Haar collega Sandra zit in hetzelfde schuitje. Met haar 50 kilo slaagt ze niet voor de roeitest. ,,Ik schuif voortdurend in het stoeltje omdat ik niet zo groot ben. Er zou rekening gehouden moeten worden met je gewicht.”
Goed functionerende agenten moeten ander werk zoeken omdat ze één push-up tekortkomen
Laatste onderdeel
Beide aspirant-agenten trainen zich suf om te slagen voor de toelatingstest Professioneel Fit, sinds 2016 een verplicht onderdeel van de politieopleiding. Het is het laatste onderdeel dat ze moeten halen.
Ze gaan een paar keer per week naar de sportschool. Sandra gaat daarnaast naar de fysiotherapeut. ,,Het is altijd mijn droom geweest om bij de politie te gaan. Het werk ligt me ook echt. Maar ik vrees echt dat door deze test mijn hele opleiding voor niets is geweest.”
Ontslagen
Volgens Leen Spoor van de politievakbond NPB melden maandelijks tientallen agenten in opleiding die problemen hebben met de fitheidstest zich bij de bond. Bij elkaar gaat het dus om honderden potentiële agenten per jaar. Sommigen van hen zijn inmiddels ontslagen door de Politieacademie.
,,Goed functionerende agenten moeten ander werk zoeken omdat ze één push-up tekortkomen, of een paar seconden op de 1600 meter. Wij hebben moeite met deze harde lijn”, zegt Spoor.
Volgens de vakbond moet de fitheidstest meer op maat worden gegeven. ,,Er heerst een gigantisch personeelstekort bij de nationale politie. Voor ons als NPB is het onverteerbaar dat goed functionerende en bijna afgestudeerde politiestudenten ontslag krijgen omdat ze niet snel genoeg roeien of twee keer te weinig kunnen opdrukken.”
Zwaarder
De Professioneel Fit-test is zwaarder dan de jaarlijkse fysieke test die agenten moeten halen. De agenten in opleiding moeten achter elkaar opdrukken, zich optrekken aan een stang, zogeheten burpees, sit-ups en squats doen, roeien en hardlopen. De test werd in 2016 aan het lesprogramma toegevoegd om agenten fit aan de start te laten verschijnen.
We vragen niet het onmogelijke
,,Wie fysiek fit is, is dat mentaal ook, blijkt uit onderzoek”, zegt woordvoerder Pieter Beljon van de Politieacademie. ,,De test is niet bedoeld om zoveel mogelijk mensen te laten zakken. We vragen niet het onmogelijke. Maar de eis geldt wel voor iedereen. Haal je de norm niet, dan volgt een negatief bindend studieadvies.”
Beljon zegt de klachten over de fitheidstest te kennen. ,,We hebben die geluiden gehoord en er ook met de vakbonden over gesproken. Ten aanzien van de roeitest laten we binnenkort onderzoek uitvoeren door de Vrije Universiteit. We willen kijken of we de normen niet alleen op leeftijd moeten aanpassen, maar ook op gewicht. Uiteindelijk willen we zo min mogelijk studenten laten vallen, maar we moeten wel met normen werken.”
De namen van Tessa en Sandra zijn op hun verzoek gefingeerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veel meer drugs tussen de post gevonden: douane onderschepte 27.000 brieven
De douane onderschepte vorig jaar meer drugs in uitgaande briefpost in vergelijking met 2021. Het afgelopen jaar werd 27.000 keer drugs ontdekt tussen de post, tegen 15.500 keer in 2021. Het meest werd xtc en grondstof MDMA onderschept. De drugs waren vooral onderweg naar de Verenigde Staten en Australië. -
Prinses Amalia trapt reis langs Caribisch deel koninkrijk vandaag af met ouders op Bonaire
De officiële kennismaking van de 19-jarige prinses Amalia met het Caribisch deel van Nederland gaat vrijdag beginnen. Samen met haar ouders koning Willem-Alexander en koningin Máxima komt de Prinses van Oranje vrijdagmiddag lokale tijd aan op het vliegveld van Bonaire. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMmet video
Radeloze Queena sjouwt gehandicapte zoon elke dag vier verdiepingen omhoog
De 24-jarige Queena Nicholson sjouwt dagelijks haar gehandicapte zoon vier verdiepingen op en neer, omdat haar appartement geen lift heeft. Een rolstoelgeschikte woning krijgt ze niet. ,,Ik bid iedere dag voor meer kracht, maar soms trek ik het niet.”
-
PREMIUM
Weer klap bij Philips: alleen al in Nederland mogelijk meer dan duizend banen op de tocht
Philips kondigt maandag opnieuw een ingrijpende reorganisatie aan. Alleen al in Nederland zou het gaan om meer dan duizend banen, melden bronnen rond het concern. Philips koerst af op een verlies van ruim 1,5 miljard euro over het afgelopen jaar. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
met video
Minister Kuipers verhoogt prijs van medicijnen waar weinig aan verdiend wordt
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verhoogt de maximale prijs van medicijnen waar relatief weinig aan wordt verdiend met 15 procent. Dit moet leveranciers aanmoedigen om deze geneesmiddelen beschikbaar te houden voor Nederlandse patiënten.