Volledig scherm
Agenten in opleiding hebben moeite met woorden als absolverend, demarcatie of abbreviatie. © Maarten Brante

Agenten in spe zakken massaal voor taaltoets. Hoe scoor jij?

Test jezelfAbbreviatie, extraneus of emolumenten. Studenten aan de politieacademie klagen massaal over een examen waarin hun woordenschat wordt getest. Is hun klacht terecht, of hoor je deze woorden te kennen? Doe zelf de test.

Agenten in opleiding moeten de Nederlandse taal goed beheersen om de kwaliteit van hun processen-verbaal te garanderen. Daarom krijgen studenten aan de politieacademie de examentoets Taalperfect.

Voor het onderdeel Woord moeten studenten 1000 moeilijke woorden kennen, waarvan ze er 35 voorgelegd krijgen in een multiple choice test. Daarvan moeten ze 29 vragen goed hebben, oftewel: ruim 80 procent.

‘Tientallen klachten’

Volgens politievakbond ANPV, die tientallen klachten van studenten ontving, is de test veel te theoretisch. ,,Het is goed dat de academie hamert op een goede kwaliteit van het proces-verbaal. Dat is cruciaal voor het politiewezen en een goede vervolging door het Openbaar Ministerie. Maar een heleboel woorden uit deze test gebruik je in de praktijk nooit”, zegt Mitchell Scheers, vice-voorzitter van de ANPV in Rotterdam.

Studenten krijgen drie keer de kans de toets te halen. ,,Lukt dat niet, dan betekent dit het eind van hun politiecarrière”, zegt Scheers. ,,Voor politiestudenten met een migratieachtergrond is het onderdeel extra zwaar. Het bezorgt politiestudenten veel onnodige druk en stress.”

Volgens de politieacademie is de woordenschat-toets een algemeen vereiste voor een MBO niveau 4-opleiding. ,,Sommige studenten hebben er moeite mee", zegt hoofd communicatie Ellen Mooij. ,,Die geven we bijles waar dat nodig is.” Volgens Mooij komt het nauwelijks voor dat studenten hun opleiding moeten stoppen vanwege het niet halen van deze toets. ,,Ze krijgen een tweede en ook een derde kans om deze te maken.” 

Wil je weten hoe je zelf scoort? Doe dan deze test, gebaseerd op de woordenlijst van de politieacademie.