Volledig scherm
© anp

Agenten klagen over gebrek aan training

Politieagenten hebben laten weten dat ze vinden dat ze onvoldoende zijn opgeleid en getraind om goed te kunnen omgaan met geweld. Dat geldt voor bijna de helft van de agenten, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Politie-academie.

Een kwart van de agenten ziet er - door de gebrekkige training - wel eens vanaf geweld te gebruiken terwijl het wel nodig is, zo meldt het AD vandaag. De klacht komt aan de vooravond van de jaarwisseling en dat is een traditioneel dieptepunt van geweld tegen hulpverleners.

Ook vindt ruim 80 procent van de Nederlandse politieagenten dat ze te weinig worden getraind als ze eenmaal aan het werk zijn. Ze willen vaker schietoefeningen kunnen doen en meer worden getraind op arrestatietechnieken. Nu zijn er gemiddeld slechts vier oefendagen per agent per jaar. Een deel van die tijd gaat bovendien op aan theorielessen en toetsen.

'Zeer binnenkort verbetering'
De politiebond NPB vindt dat de politieleiding en de korpsen hun agenten nu te weinig bieden. De korpschefs hebben inmiddels aangegeven 'zeer binnenkort' met het ministerie van Veiligheid te willen komen tot een plan om de situatie te verbeteren.