Volledig scherm
© ANP

'Agenten machteloos tegen agressie'

Politiekorpsen moeten veel meer doen om hun agenten te beschermen tegen het geweld waar ze beroepshalve mee worden geconfronteerd. Nu zijn agenten machteloos tegen agressievelingen. Dat blijkt uit onderzoek van de inspectie.

Drie van de vier agenten in ons land krijgen wel eens te maken met geweld. Maar ze worden te weinig getraind om hiermee om te gaan, blijkt uit het onderzoek van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarover het AD vandaag schrijft.

Er zijn duidelijke regels over hoeveel tijd hieraan moet worden besteed. Maar alle korpsen die de inspectie onderzocht, blijken die te overtreden. Een zorgelijke situatie, zegt de inspectie: omgaan met agressie moet meer prioriteit krijgen. De aanpak is bij sommige korpsen zo mager, dat de inspectie boetes tot 40.000 euro gaat opleggen.

Zo leren de agenten niet hoe ze agressievelingen tot bedaren kunnen brengen. Ook is er niet altijd genoeg nazorg. Verder worden incidenten lang niet altijd geregistreerd. 'De cultuur bij de politie is nog zo dat alleen ernstige incidenten worden gemeld,' zegt een inspecteur.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zegt in een reactie inmiddels maatregelen te hebben genomen.