Mitch Henriquez.
Volledig scherm
Mitch Henriquez. © Facebook

Agenten pleegden geen meineed in zaak Henriquez

De agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez vorig jaar zomer in Den Haag, worden niet vervolgd voor meineed en valsheid in geschrifte. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag besloten.

Agenten slepen het bewegingsloze lichaam van Mitch Henriquez naar de arrestatiewagen.
Volledig scherm
Agenten slepen het bewegingsloze lichaam van Mitch Henriquez naar de arrestatiewagen. © Videostill
Na de dood van Mitch onstonden er in de Schilderswijk dagenlang rellen.
Volledig scherm
Na de dood van Mitch onstonden er in de Schilderswijk dagenlang rellen. © epa

De familie van de overleden Arubaan deed aangifte tegen de agenten omdat zij volgens hen onjuiste verklaringen hadden afgelegd bij de Rijksrecherche. Omdat de agenten niet onder ede stonden toen ze de verklaring aflegden, heeft het OM niet onderzocht of dat ook zo is. Het zou dus kunnen zijn dat er gelogen is, maar dat valt niet onder het strafrecht.

Het OM heeft de aangifte wel doorgespeeld aan de Haagse politie voor het interne, disciplinaire onderzoek dat loopt tegen de betrokken agenten.
Eerder werd al bekend dat twee van de vijf agenten worden vervolgd voor de fatale arrestatie.

Wapen
De 42-jarige Arubaan Henriquez werd op 27 juni vorig jaar aangehouden bij muziekfestival Parkpop in het Zuiderpark in Den Haag. Hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij verzette zich tegen de aanhouding, waarna de politie geweld tegen hem gebruikte.

Henriquez overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. Ze gebruikten daarbij onder meer de omstreden nekklem.

Rellen
Na Henriquez' dood braken dagenlang rellen uit in de Haagse Schilderswijk. Ook rees de vraag of het gebruik van de nekklem verboden moest worden. Dat gebeurde uiteindelijk niet. De Inspectie voor Veiligheid en Justitie oordeelde wél dat agenten beter moeten worden getraind om de nekklem zo veilig mogelijk te kunnen gebruiken.