Agenten schieten terug bij schietpartij in Winterswijk

Update/videoWat begon met een melding over een vernieling in een huis in Winterswijk, liep vannacht uiteindelijk volledig uit de hand. Vijf verdachten werden aangehouden, drie personen raakten gewond, onder wie een politieagent. Ook de politie zelf loste schoten. 

Het begint even na 1.00 uur vannacht met een melding van een vernieling aan een woning aan de Keizersdwarsweg in de Gelderse plaats Winterswijk. De drie verdachten van deze vernieling vertrokken in een zwarte Skoda, ‘met het cijfer 99 in het kenteken’, meldt de politie. Volgens de melder dreigden de drie terug te komen met wapens. 

Een agent neemt vervolgens poolshoogte bij de woning, maar dat wordt hem bijna fataal, als de drie mannen bewapend en al terugkomen. ,,Op dat moment is er geschoten waarbij een politie collega gewond is geraakt. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd,’’ verklaarde de politie Winterswijk vanmorgen. De agent bleek achteraf lichtgewond te zijn, en buiten levensgevaar.

Gewonde vrouw

Even later zagen andere agenten de auto van de verdachten rijden over de Rondweg West in Winterswijk. De auto is staande gehouden, en ook hier zijn waarschuwingsschoten gelost door de politie. In de auto bleek ook een zwaargewonde vrouw met een schotwond te zitten. Ze is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Bij de Europalaan zagen andere agenten een man lopen die ook gewond was. Hij is aangehouden als verdachte en behandeld aan zijn verwondingen.

Bewoners van de Keizersdwarsweg in Winterswijk zaten als gevolg van alle tumult vannacht rechtop in bed. ,,Het waren een paar ontzettend scherpe knallen, harder dan vuurwerk. Ik heb geen oog meer dichtgedaan’’, zegt een buurtbewoner zondagmorgen, staand bij het politielint in zijn straat tegen een verslaggever van De Gelderlander.

Quote

Ik heb geen oog meer dichtge­daan

Buurtbewoner
Volledig scherm
De verdachten vluchtten in een zwarte skoda met in het kenteken ‘99’, maar werden later alsnog aangehouden. Twee van hen waren gewond, een zwaar gewonde werd per heli afgevoerd. © News United / 112 Achterhoek-nieuws

Aan de Keizersdwarsweg, die deels is afgesloten met linten en hekken, staat nu een zogenaamde plaats delict-unit. De technische recherche probeert sporen in de woning en op straat veilig te stellen. ,,Ik hoorde veel geknal boven, dacht dat het het slaan van deuren was. Maar toen ik vanmorgen de rolluiken opende zag ik ineens die politiewagen voor de deur’’, zegt de onderbuurvrouw, die uitkijkt op de PD-unit en agenten en rechercheurs af en aan ziet lopen. ,,Ja, ik zit eerste rang hier.’’

Vier knallen

De buurtbewoners zijn geschrokken van de kogels die in de nacht naar zondag door hun straat vlogen. Sommigen hebben tegen 01.30 uur drie of vier knallen gehoord, anderen spreken van vier of vijf schoten. Het staat in ieder geval vast dat een agent geraakt is. ,,Hij maakt het naar omstandigheden goed’’, zegt officier van dienst van de politie Erik Thomassen zondagmorgen. De agent is in het ziekenhuis behandeld en daarna weer naar huis gestuurd.

Officier van dienst Thomassen verwacht dat hij en zijn collega’s nog de hele zondag bezig zijn met onderzoek in Winterswijk. Volgens hem zijn er al een paar sporen gevonden. Welke dat zijn, daar kan hij in het kader van het onderzoek niets over kwijt. ,,Maar dat er kogelhulzen op straat liggen is denk ik wel helder, aangezien er geschoten is.’’

Vijf aanhoudingen

In totaal verrichtte de politie vijf aanhoudingen. Twee daarvan zijn gearresteerd bij de woning aan de Keizersdwarsweg. Over hun rol in deze zaak heeft de politie nog geen mededelingen gedaan.

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk meldt zondag via Twitter dat hij ‘geschrokken is van het heftige incident’. ,,Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen,’’ schrijft de GroenLinks-burgervader. Het aantal gewonden werd in eerste instantie gemeld als vier. ,,Er is geschoten en er zijn vier gewonden waarvan één politiecollega,’’ meldde de politie even na half vier ‘s nachts op het twitterkanaal van de politie Winterswijk. Later werd dit aantal teruggebracht naar drie. 

Volledig scherm
De PD-unit in Winterswijk. © DG

De politie roept ooggetuigen op om zich te melden. ,,De politie wil het heel graag weten als u de zwarte Skoda met het cijfer 99 in het kenteken vannacht heeft gezien in de omgeving van de Keizersdwarsweg in Winterswijk,’’ zo luidt de oproep. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of bellen met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Weet u meer over de achtergronden van deze zaak: laat dit dan weten via oproep@ad.nl

Meer informatie over de manier waarop wij uw privacy waarborgen vindt u in ons privacy-statement

  1. Onderzoek naar Zaanse juffrouw na klachten over 'stokslagen’

    Onderzoek naar Zaanse juffrouw na klachten over 'stokslagen’

    Een lerares van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet na klachten van bezorgde ouders over lijfstraffen in de klas. Volgens de ouders worden kinderen gekleineerd en geslagen met een stok. Ook moesten ze hun lunch van de vloer opeten. De school neemt de klachten serieus en is een uitgebreid onderzoek begonnen, valt te lezen op de site. Een leerkracht reageert woest aan de telefoon en wenst niet met de media te praten.