Volledig scherm
© NPO

'Agenten stelen spullen van verdachten'

VideoPolitiemensen ontvreemden volgens verscheidene strafrechtadvocaten bij invallen, doorzoekingen en arrestaties regelmatig geld en waardevolle goederen. Zij zeggen dat zaterdag in een uitzending van EenVandaag. De politie wijst in een reactie op het ,,sterk verbeterde'' proces waarbij spullen in beslag worden genomen. Bovendien zijn er jaarlijks relatief weinig klachten over in beslag genomen spullen.

,,Alles wat kan gebeurt, alles. Geld, sieraden, drugs, auto's en Rolexen", zegt strafpleiter Louis de Leon. Zijn collega's zeggen in het programma dat ze het al regelmatig hebben meegemaakt dat cliënten hun spullen niet terugkregen, omdat het er niet zou zijn. Leon zegt het te hebben meegemaakt dat van een cliënt haar auto vol lag met spullen toen die in beslag werd genomen. ,,Toen ze die later kwam ophalen was die helemaal leeg, maar de politie wist van niks.''

In veel gevallen doen de verdachten geen aangifte van diefstal, omdat het ze soms goed uitkomt, maar ook omdat het soms moeilijk klagen is: ,,Bij wie ga je klagen als een kilo cocaïne weg is? Bij de politie? Dat wordt een lastige zaak'', zegt advocaat Mark Teurlings. Tegelijkertijd is het voordeliger voor de strafzaak van een verdachte'', zegt advocaat Peter Plasman, ,,als er bijvoorbeeld een kilo drugs verdwijnt. Zijn kansen in de strafzaak worden daardoor beter.''

Onvoldoende concreet
De politie vindt het jammer dat de advocaten de voorbeelden onvoldoende concreet maken. ,,Op basis van hun uitspraken kunnen wij niet nagaan hoe een en ander is gelopen'', zegt Ronald Zwarter, de verantwoordelijke politiefunctionaris. In 2014 kreeg de politie 83 klachten over inbeslagnames binnen, terwijl er ruim 228.000 in beslag genomen voorwerpen geregistreerd stonden. Vorig jaar kwam de politie uit op 62 tegenover een totaal van 204.685.

Zwarter: ,,Uiteraard is het goed dat mogelijke misstanden bij de politie worden gemeld, want we nemen alle signalen zeer serieus. Elke vorm van niet-integer gedrag pakken wij hard aan.'' De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) gaat een zwartboek opstellen.

  1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
    vader schrijft tramschutter

    ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

    René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.