Volledig scherm
Sylvana Simons. © ANP Kippa

Agenten woest na uitspraken Sylvana Simons over fatale schietpartij

Politica Sylvana Simons heeft zich de woede op de hals gehaald van Amsterdamse politieagenten. Ze noemde het politieoptreden bij De Nederlandsche Bank, waarbij de verwarde Michael Fudge (31) werd neergeschoten, ‘onnodig en buitensporig’. ,,Het stoom kwam uit mijn oren”, aldus een van de agenten die erbij betrokken was.

Volledig scherm
Hulpdiensten bij de Nederlandsche Bank na de schietpartij © ANP

Amsterdammer Michael Fudge liep vorige week met een vuurwapen over straat, vlak achter De Nederlandsche Bank. Hij had euthanasie gewild, maar toen dat niet lukte koos hij voor ‘suicide by cop’. Toen de politie arriveerde, kwam hij met het wapen op de agenten af. Daarop opende de politie het vuur. Omstanders zeggen zeker twintig schoten te hebben gehoord. Fudge bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen. Een voorbijkomende fietser werd in het been geraakt.

Simons, die de politieke partij BIJ1 vertegenwoordigt in de Amsterdamse gemeenteraad, maakte gisteren kenbaar dat ze wil dat het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam met spoed verantwoording aflegt over wat er is voorgevallen. Ze meent dat de politie een ‘bovenmatig aantal kogels’ gebruikte, waardoor er juist een onveilige situatie werd gecreëerd.

Agent Joeri - die erbij was - erkent in een open brief aan het raadslid dat er een behoorlijk vuurgevecht ontstond. ,,Maar geloof mij, als je in doodsangst bent, doe je er alles aan om te overleven. Veel mensen rennen weg om te overleven, maar wij, als dienders, zijn niet van het wegrennen en wij gaan de confrontatie aan. Dat is ons aangeleerd. Als er iemand met een mes en vuurwapen op je af komt rennen, blijf je schieten totdat deze persoon is uitgeschakeld.”

Steeds dichterbij

Volgens de agent was de situatie bedreigend. De man kwam steeds dichter bij zijn collega’s en bleef ze bedreigen. ,,Vervolgens kwam de man ook nog op hen afrennen. Mijn collega’s gingen steeds meer schieten, omdat de man of niet geraakt werd, of niet reageerde op de treffers.”

Quote

Wij kennen echt wel de risico's van schieten op straat

Agent Joeri

Uiteindelijk ging de man neer. ,,Mijn collega’s waren gelukkig niet gewond, maar ze waren helemaal bleek en compleet van slag. Mijn collega’s hebben echt het idee gehad dat zij hebben gevochten voor hun leven. Zij dachten dat de man die op hen af kwam rennen hen wilde doodschieten of doodsteken. Dat het achteraf om vermoedelijk een nepwapen gaat, doet niets af aan hun angst. Ik heb het wapen zelf gezien en geloof mij, als iemand dit wapen op mij had gericht dan zou ik ook schieten.”

Hij benadrukt dat de politie er echt niet op uit is om wapens te gebruiken. ,,Wij kennen echt wel de risico’s van het schieten op straat waar mensen lopen. Wij zijn ons echt wel bewust van het feit dat als wij gaan schieten, er slachtoffers kunnen vallen. Natuurlijk betreur ik het heel erg dat de man overleden is, dit is iets wat niemand wil. Ook is het heel erg dat de man op de fiets gewond is geraakt.”

Nachtmerrie

Joeri sliep na de schietpartij met dodelijke afloop twee nachten erg slecht. ,,Ik ben zelfs één keer schreeuwend wakker geworden uit een nachtmerrie. Moet je nagaan dat ik zelf niet geschoten heb, maar wel zo veel last ervan heb gehad. Ik hoop heel erg dat mijn collega’s, als zij hun ogen dicht doen om te gaan slapen, niet constant het filmpje zien waar zij in gezeten hebben.”

Natuurlijk is het heel angstig als er geschoten wordt, aldus Joeri. ,,En helemaal zoals bij de bank. Maar ik kan mij niet voorstellen dat de burger zich hierdoor nog onveiliger gaat voelen. Ik ben benieuwd hoe uw reactie zou zijn geweest als een van mijn collega’s het leven had gelaten op die bewuste plek.”

De agent nodigt Simons uit om een keer mee te gaan naar een oefenterrein, om te ervaren waar agenten op sommige momenten mee om moeten gaan. ,,Wij als Amsterdamse dienders zijn er onder andere voor om de burgers te beschermen. Als je achteraf hoort dat de man die is neergeschoten psychische hulp nodig had, is het wellicht beter als u, in uw positie, u eens druk gaat maken over de GGZ en de opvang van mensen met een psychische stoornis in plaats van nu al uw conclusies te trekken.”

Agent Joeri krijgt bijval van collega's. Simons heeft nog niet gereageerd op de brief.

Kijk hier naar de beelden uit Amsterdam: