Volledig scherm
Wielrenners. Foto ter illustratie. © CC0/Pixabay

Agressie op het fietspad: 82-jarige man bedreigd door wielrenners

Arie Leppink (82) uit Holten is dinsdagavond bijna thuis na een fietstochtje. Plots wordt hij links en rechts ingehaald door wielrenners. Hij schrikt, roept 'klootzakken'. Voor hij het weet wordt hij tegen zijn eigen schuur gedrukt. Agressie, die geen uitzondering is.

,,Het is ongelooflijk. Er gebeurde eigenlijk niks", verzucht Arie Leppink. ,,De wielrenners keerden om toen ik ze uitschold en kwamen agressief verhaal halen. Ze bleven tegen mijn fiets schoppen en riepen dat ze van rechts kwamen. Ik zei dat ik ze echt niet gezien had en dat je altijd vaart moet minderen voor een kruising."

Leppink zit daags na het voorval met een grote pleister op zijn elleboog, daar waar hij hard zijn schuurmuur raakte. Zijn vrouw Hanna is nog onder de indruk. ,,Ze gingen maar door. Later kwam een van hen terug. Excuus aanbieden. Maar toen zat de politie al bij ons. Wel lef dat hij kwam. De anderen, die erger waren, die kwamen niet."

Ziekenhuis

Volledig scherm
Begin vorige maand liep Siewert van der Wal een gebroken heup op na een botsing met enkele wielrenners. © Jan Houwers

Het geval van Leppink staat niet op zichzelf. Siewert van der Wal ging 6 juli met zijn snorfiets over een rotonde in Holten. Hij wilde driekwart rondrijden en had zijn richtingaanwijzer uit. Twee wielrenners die achterop kwamen en dwars over de rotonde wilden, konden hem nog ontwijken. De volgende niet. Vijf dagen lag hij in het ziekenhuis. De pin in zijn gebroken heup doet nog pijn. ,,Ik ben 69. Nooit een ongeluk gehad. Nu kan ik helemaal niks door zo'n stel blinde paarden. Ik overweeg alle wielrenclubs aan te schrijven. Laat ze het er maar over hebben. Ze hebben geen idee wat ze anderen aandoen."

De agressie onder wielrijders groeit nu de druk op het fietspad van fietsers, wielrenners en elektrische fietsen groter wordt, erkent oud-wielrenner Theo de Rooij. ,,Daardoor krijg je ook op de fiets steeds meer verkeershufters. Net als met automobilisten. Het wordt tijd dat we integraal en samen een oplossing gaan zoeken. Juist ook ouderen, álle fietsers moeten kunnen blijven bewegen. Uiteindelijk gaat het erom: hoe kom je er samen uit?" Hij pleit voor faciliteiten waar wielrenners voluit kunnen gaan en plekken die ze moeten mijden.

De Fietsersbond hekelt de groeiende agressie, maar vindt ook dat 'langzamere' fietsers zich bewust moeten zijn dat er steeds meer 'snelle' fietsers bijkomen.