Volledig scherm
© anp

AH gaat kromme komkommers verkopen

Albert Heijn gaat groente en fruit verkopen die er minder gelikt uitzien en om die reden uit de schappen worden gehouden. Bijvoorbeeld kromme komkommers en penen en appels die er bleek uitzien.

De supermarktketen acht de tijd hiervoor rijp omdat steeds meer klanten bewuster met voedsel omgaan en het uiterlijk van groente en fruit minder belangrijk vinden, zei een woordvoerster dinsdag. Zij benadrukte dat er verder niets mis is met de producten.

Buitenbeentjes
AH gaat de ,,buitenbeentjes'' aanbieden in een pakket dat vanaf woensdag kan worden besteld op zijn website. De prijs van dit pakket, dat bestaat uit een selectie van producten, ligt volgens AH een kwart lager dan de normale prijs. De keten is van plan de pakketten op termijn ook aan te bieden in zijn grotere winkels.

Niet los verkopen
De keten gaat de waar niet los verkopen omdat het aanbod van misvormde groente en fruit niet zo groot is, aldus de woordvoerster. De groente en fruit werden volgens de keten door de telers tot nu toe verkocht aan de industrie voor verwerking in onder meer sap, soep en veevoer.

Niet uniek
Het initiatief van AH is niet helemaal uniek. In de biologische supermarkten van EkoPlaza zijn kromme komkommers te krijgen tegen gereduceerde prijzen, zegt een woordvoerder. ,,Bij biologische producten is uiterlijk sowieso minder een issue. Onze producten worden niet bespoten en zien er natuurlijk uit.''

Foodmarkt
AH's grootste concurrent Jumbo verkoopt in uiterlijk afwijkende groente en fruit in zijn eind november geopende Foodmarkt (een supermarkt waar ook kan worden gegeten) in Amsterdam en gaat dat in het nieuwe jaar ook doen in de Foodmarkt in Breda. De keten heeft vooralsnog geen plannen om de producten ook te gaan aanbieden in zijn reguliere supermarkten, zei een woordvoerster. In de winkels van het Franse supermarktbedrijf Intermarché liggen al langere tijd 'lelijke' groente en fruit in de schappen.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.