Air Europa over Schiphol: Per ongeluk kapingsalarm geactiveerd, het spijt ons zeer

Op luchthaven Schiphol is gisteravond groot alarm geslagen nadat een gezagsvoerder van een vliegtuig per ongeluk het kapingsalarm had geactiveerd. De melding leidde tot een enorme opschaling van de hulpdiensten en tot een vergrendeling van een deel van de luchthaven. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa bood excuses aan voor de peperdure fout. ,,Het spijt ons zeer.” Het vliegtuig is in de loop van de avond alsnog opgestegen.

De Koninklijke Marechaussee maakte aan het begin van de avond melding van een ‘verdachte situatie’ aan boord van een vliegtuig, dat rond zeven uur richting Madrid zou vertrekken. Er waren ruim twintig passagiers aan boord die tijdelijk geen kant op konden. Zij konden pas anderhalf uur na de melding veilig uit het toestel worden gehaald.

Het bleef lange tijd onduidelijk wat er aan de hand was, maar bronnen binnen de veiligheidsdiensten lieten aan deze nieuwssite weten dat er vanuit de cockpit een verontrustende melding was binnengekomen van een kaping. Een zwaarbewapend arrestatieteam en de Marechaussee kwamen daarop onmiddellijk in actie en stelden de boel veilig. Uiteindelijk bleek er helemaal geen sprake te zijn geweest van een kaping, maar betrof het een foutje van de gezagsvoerder van het vliegtuig.

Financiële gevolgen

Een foutje dat waarschijnlijke grote financiële gevolgen gaat hebben. Tientallen vluchten werden vertraagd en er moesten flink wat hulpdiensten in actie komen, waaronder vele politiewagens en brandweerauto’s. Ook werden twee traumahelikopters opgeroepen.

De luchthaven adviseerde reizigers die nog moesten vertrekken eerst naar hun vluchtinformatie te kijken, in verband met de vele vertragingen. Pier D, waar het incident zich afspeelde, was urenlang afgesloten maar werd later op de avond weer vrijgegeven. Er zijn geen vluchten geannuleerd.

‘Complimenten’

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie zat ten tijde van het incident in een plenaire vergadering, maar die werd stilgelegd zodat hij direct in contact kon blijven met de Marechaussee. Later op de avond liet hij weten tevreden te zijn over de hulpverlening. ,,Onder de indruk van scherp en alert optreden autoriteiten en diensten; landelijk en lokaal. Complimenten overgebracht aan Burgemeester Schuurmans-Wijdeven.”

Ook premier Rutte, die op werkbezoek was in Overijssel, liet weten zich zorgen te hebben gemaakt om de situatie op Schiphol. Hij reageerde later op de avond opgelucht. ,,Ik wil iedereen ontzettend bedanken die heeft bijgedragen aan het oplossen van dit probleem. Ik heb mij vanavond zo goed mogelijk op de hoogte laten houden.” Rutte kreeg tijdens een VVD-stikstofbijeenkomst, met enkele honderden bezorgde boeren, een briefje in zijn handen gedrukt met het goede nieuws over de situatie op Schiphol. Dat gebeurde iets na half negen. ,,Als het nodig was, was ik weggegaan.”

Sirenes

Schiphol ging na de melding van de kaping over tot drastische maatregelen. Diverse gates werden afgesloten en passagiers werden op flinke afstand gehouden. Door de hulpdiensten werd al vrij snel GRIP 3 afgekondigd. Dit betekent dat het welzijn van grote groepen mensen binnen één gemeente mogelijk in gevaar is. Er waren veel sirenes te horen en zwaailichten te zien op de wegen richting de luchthaven. Een AD-verslaggever ter plaatse meldde dat op de luchthaven zelf geen sprake was van grote paniek of chaos.

Tekst gaat verder onder deze tweet

Geen aanhoudingen

De Koninklijke Marechaussee bevestigde dat de passagiers en bemanning veilig van boord waren gegaan. Een woordvoerder van de marechaussee zei dat er geen aanhoudingen zijn verricht. Uit verder onderzoek van de marechaussee moet blijken wat er precies aan de hand was. 

Op sociale media werd direct na het incident van alles gesuggereerd, maar op die berichten kon een woordvoerder van de Marechaussee lange tijd niet ingaan. Veel van de berichten bleken onjuist.

Een gelijktijdig incident op Utrecht Centraal werd ook gekoppeld aan de problemen op Schiphol, maar ook die melding bleek loos alarm, aldus ProRail.

Volledig scherm
Schiphol © EPA
Volledig scherm
De huidige situatie op Schiphol © Mirela Dacic