Volledig scherm
Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam. © ANP

Airbnb-exces in Amsterdam: zeecontainers als hotel verhuurd

De politie heeft twee zeecontainers weggesleept in Amsterdam. De containers werden als accommodatie aan buitenlandse toeristen verhuurd via Airbnb en stonden gewoon op straat. Dat meldt lokale zender AT5.

Een nietsvermoedende Engelsman, Ben, had op online bemiddelingssite Airbnb één van de containers gehuurd, die achter restaurant Dauphine bij Amsterdam Amstel was geplaatst. Hij betaalde daarvoor 134 euro, aldus AT5. Bij aankomst stond de toerist met open mond naar het optrekje te kijken waaraan hij dat geld had vergooid. Een zeecontainer met, dát wel, beslapen bedden. ,,We deden de deur open en keken naar binnen, deden de deur op slot en gingen weg. Toen hebben we een hotel genomen.’’

Toen verslaggevers van de lokale zender zondag aankwamen bij een andere zeecontainer in Amsterdam-West, wilden medewerkers van de gemeente het illegale hotel net wegslepen. Na klachten van buurtbewoners, bleek namelijk dat er geen vergunning door het stadsdeel was afgegeven voor de plaatsing. De eigenaar van de container bleek onvindbaar.

Verder lezen na de tweet

Oneerlijke concurrentie

De zaak kwam aan het rollen door een Facebookbericht van Pretpark Amsterdam, een groep die kritisch bericht over het massatoerisme in de hoofdstad. In Amsterdam ligt Airbnb  al jaren onder vuur. Door de site zou de stad overspoeld worden met nog meer rolkoffer-toeristen, ook zou Airbnb oneerlijke concurrentie vormen voor reguliere hotels. 

Critici claimen verder dat de site deels verantwoordelijk is voor de bizar gestegen huizenprijzen. Amsterdammers kunnen immers goed geld verdienen door hun woning via Airbnb te verhuren. Om de overlast te beperken mogen inwoners van Amsterdam hun huis tegenwoordig nog maar dertig dagen via online platforms als Airbnb en Booking.com verhuren. Dat lijkt effect te hebben: steeds meer toeristen kiezen nu voor omliggende gemeenten als Zaandam en Amstelveen.

Gedupeerde Ben heeft zijn geld teruggeëist bij de verhuurder, ene ‘Jacob’, maar die weigerde. Daarop heeft AirbnbB hem de 134 euro terugbetaald.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”