Anton Barske.
Volledig scherm
Anton Barske. © ANP

Al snel zorg bij raad om drankgebruik Barske

ReconstructieRaadsleden hebben bij de allereerste beoordeling van Barske als burgemeester van Gorinchem zijn overmatige drankgebruik aan de kaak gesteld. Zij weigerden het stuk dat naar de provincie ging te tekenen, omdat hierover geen melding werd gemaakt. Fractievoorzitters bevestigen nu dat er kort na Barskes aantreden al zorgen waren.

Barske maakte begin deze week bekend dat hij niet langer burgemeester van Gorinchem wil zijn. Als reden voor zijn vertrek geeft hij verstoorde politieke verhoudingen in de Arkelstad. Hij heeft de koning gevraagd hem met ingang van 1 juni ontslag te verlenen. Zijn werkzaamheden heeft hij al neergelegd.

In de eerste maanden na zijn aanstelling op 2 april 2013 kreeg de directie van de gemeente Gorinchem de eerste signalen dat Barske 'schade opliep door zijn gedrag'. Deze kwamen zowel van medewerkers in het stadhuis als van externe partners. De nieuwe burgemeester zou bij meerdere gelegenheden te veel hebben gedronken. De raadsleden die de beoordeling niet tekenden, wilden met hun weigering een signaal afgeven. Ze behoorden tot verschillende partijen.

Geheim
Inmiddels was Barskes drankgebruik uitgegroeid tot een publiek geheim dat formeel niet bestond.

Binnen de muren van het Gorcumse stadhuis was het geheim wel onderwerp van gesprek. Barske werd op zijn drankgebruik aangesproken en hij paste zijn gedrag aan, zo concludeerde de directie. Ook meerdere fractievoorzitters bevestigen desgevraagd nu dit beeld.

De imagoschade die hij inmiddels had opgelopen, was in januari 2014 'nog niet (helemaal) verdwenen', zo concludeerde de directie destijds. Ook de voorbije maanden verschenen er op Facebook spotprenten waarbij Barske met een glas in de hand werd neergezet.

Wat de fractievoorzitters betreft, speelt de valse start geen rol in zijn vertrek. ,,Die kwestie is in vertrouwen besproken,'' zegt Rutger van Breemen (GroenLinks). ,,Het speelt geen enkel rol meer.'' Attie Mager (VVD) deelt deze mening.

Gemma Biesheuvel (PvdA): ,,Het is helaas rap misgegaan. Volgens mij heeft hij mede hierdoor onvoldoende krediet kunnen opbouwen.''

Marjo Molengraaf (ChristenUnie/SGP) stelt dat 'pijnpunten die er zijn geweest altijd naar tevredenheid zijn opgelost'. ,,Bij onvrede hadden sommingen extra redenen om het hem lastig te maken. Als er meer respect voor hem was geweest, had hij meer waardering gekregen voor zijn stijl van politiek. Barske is wel een goed bestuurder.''

Barske zelf wil tot nu toe niet reageren. Hij heeft inmiddels een bestuurs- en beleidsadviesbureau opgezet, zo blijktop LinkedIn.

Volledig scherm
© LinkedIn