Alarm in Limburg: aantal afwijkingen bij baby's stuk hoger dan elders
updateOnderzoekers in Limburg luiden de noodklok, omdat het aantal kinderen met een aangeboren afwijking in de provincie een stuk hoger is dan in de rest van Nederland. Het probleem speelt niet alleen in erkende achterstandsregio's, maar ook in welvarende delen. ,,Er is iets aan de hand, maar we weten niet wat", zegt epidemioloog Luc Smits.
Sander van MersbergenLaatste update:25-05-18, 10:46
Van de circa achtduizend kinderen die jaarlijks in Limburg worden geboren, hebben er ongeveer 300 een aangeboren afwijking. Dat is 3,84 procent. Het Nederlands gemiddelde ligt op 2,84 procent. ,,We steken er echt ver bovenuit", zegt Smits, werkzaam voor de Universiteit Maastricht. ,,De eerstvolgende regio zit rond de 3 procent. Dat verschil is alarmerend."
Maastricht doet in samenwerking met andere universiteiten onderzoek op basis van geboortecijfers. Later, waarschijnlijk nog dit jaar, komt het hele onderzoek naar buiten. ,,Het gaat om potentieel levensbedreigende afwijkingen of levenslange aandoeningen. Hier kun je niet stil bij zitten, hier moet iets aan gebeuren, want ieder kind verdient een goed begin", zei Smits eerder tegen de Limburger.
Het gaat om afwijkingen aan hart, nieren, urinewegen en genitaliën: organen die zich in het begin van de zwangerschap ontwikkelen. De uitkomst van de studie komt voor de onderzoekers niet geheel onverwacht. Limburg scoort in diverse gezondheidslijstjes slechter dan de rest van Nederland.
Er moet iets anders spelen bij ons. Milieufactoren misschien? Dat moeten we echt uitzoeken
Luc Smits, Universiteit Maastricht
Vreemd
Maar er is wel iets vreemds aan de hand, vertelt Smits. De afwijking was niet alleen zichtbaar in de arme Parkstad-regio in het zuiden van de provincie, maar ook in het relatief welvarende Noord-Limburg. ,,Van Parkstad weten we dat daar veel kinderen opgroeien in armoede en dat roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik er vaker voorkomen, ook bij aanstaande moeders. Die factoren kunnen de ontwikkeling van het embryo verstoren. De verhoging in Noord-Limburg is echt een raadsel.”
Nog iets vreemds: in Groningen en Drenthe, waar armoede, roken en overgewicht net zo vaak voorkomen als in Limburg, ligt het aantal aangeboren afwijkingen niet hoger dan in de rest van Nederland. ,,Er moet iets anders spelen bij ons. Milieufactoren misschien? Dat moeten we echt uitzoeken."
Het verschil met andere regio's wordt niet verklaard door een uitschieter, maar treedt ieder jaar opnieuw weer op. In vervolgonderzoek wil Smits er achter komen welke aandoeningen precies vaker voorkomen, en waar dat door zou kunnen worden veroorzaakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.