Alarm jeugdrechters om crisis jeugdzorg: gebrekkige dossiers en niet passende beslissingen
Jeugdrechters nemen soms noodgedwongen ‘niet passende’ beslissingen, of moeten oordelen op basis van gebrekkige of incomplete dossiers. Daardoor blijven jongeren te lang in gesloten instellingen.
Dat blijkt uit een document waarin de rechtspraak zelf stelling neemt in het publieke debat, en hard oordeelt over de stand van zaken. ‘Het structurele tekort aan tijd, geld en aan gekwalificeerde medewerkers binnen de jeugdbeschermingsketen maakt dat het systeem in crisis verkeert,’ zo is te lezen in een notitie van de rechtspraak over jeugdbescherming.
Die crisis mist zijn uitwerking niet in rechtbanken, waar wordt geoordeeld over bijvoorbeeld het onder toezicht stellen van kinderen, maar ook over uithuisplaatsingen. Zo nemen jeugdrechters soms beslissingen die ze eigenlijk niet passend vinden. ‘Gezien de verstopte keten kunnen ze niet anders’, zo is te lezen. Jongeren verblijven daardoor bijvoorbeeld langer op gesloten plaatsen dan volgens de wet zou moeten.
Zwaarder
Jeugdrechters krijgen ook te maken met kwesties die met spoed moeten worden opgelost, omdat problemen te lang zijn blijven liggen. Zaken zijn zwaarder en tijdrovender, dossiers zijn niet altijd compleet. Rechters krijgen rapportages voor hun neus die ‘met zekere regelmaat als ondermaats worden ervaren’. Rapporten van zogenaamde gecertificeerde instellingen (GI’s), die jeugdhulp organiseren en onder toezichtstellingen uitvoeren, worden met name bekritiseerd. Het is voorgekomen dat zo’n rapport ‘evidente onjuistheden’ bevat.
Het is in rapportages sowieso niet altijd duidelijk waar informatie vandaan komt, of die getoetst is en hoe deze tot stand is gekomen. Feiten, meningen en conclusies zijn niet altijd te onderscheiden. Voor onafhankelijk onderzoek zijn amper onderzoekers of deskundigen beschikbaar. Overigens is op sommige plekken in het land ook een structureel tekort aan jeugdrechters.
Er wordt getwijfeld of het zin heeft het jeugdbeschermingsstelsel compleet op de schop te gooien
Als rechters een maatregel opleggen om een kind te beschermen, is de juiste hulp lang niet altijd aanwezig. Er zijn lange wachtlijsten, er is een tekort aan medewerkers en het grote verloop binnen jeugdzorg ‘draagt niet bij aan de kwaliteit’. Kinderen die in het nauw zitten en bescherming nodig hebben, krijgen die op dit moment niet overal.
Twijfel
Op sommige plekken zijn de jeugdzorgorganisaties helemaal in zwaar weer terecht gekomen. Zo verloor Briedis Jeugdbeschermers, dat toezag op voogdij en ondertoezichtstellingen, dit jaar haar keurmerk vanwege tekortkomingen. Inmiddels is het faillissement uitgesproken en worden de kinderen die onder Briedis vielen elders ondergebracht.
Er wordt getwijfeld of het zin heeft het jeugdbeschermingsstelsel compleet op de schop te gooien. De tekorten aan gekwalificeerd personeel worden daar immers niet door teniet gedaan, terwijl ze wel voor een ‘substantieel deel de problemen veroorzaken waar de jeugdbescherming nu mee kampt’. Er wordt gewaarschuwd: wachtlijsten worden niet opgelost door alleen het systeem te veranderen, maar het veranderen van het systeem kost wel opnieuw veel tijd, energie en geld.
Dat het zo spaak loopt in de jeugdzorg ligt op het moment extra gevoelig door het aantal uit huis geplaatste kinderen van ouders die slachtoffer werden van de toeslagenaffaire. Het CBS becijferde dat het gaat om 1115 kinderen, mogelijk zijn het meer.
Tips over jeugdzorg? C.vanderwal@ad.nl
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Update
Dichter Kinderboekenweek Pim Lammers trekt zich terug na doodsbedreigingen
Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Dat heeft boekenkoepel CPNB zaterdag laten weten. ‘Ik heb aangifte gedaan', meldt Lammers in een verklaring. -
Treinverkeer in groot gebied rond Amsterdam twee uur vast door korte storing
Het treinverkeer rondom Amsterdam is vrijdag vanaf 10.30 uur twee uur lang ontregeld geweest door een grote sein- en wisselstoring. Na ongeveer een halfuur kon ProRail melden dat het probleem was opgelost, maar de NS had nog tot 12.30 uur nodig voor alle treinen weer op schema reden. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUM
Na het zoveelste ongeluk wordt stukje straat in Helmondse binnenstad afgesloten voor auto’s
Eens in de zoveel tijd rijdt iemand zich vast onder de monumentale poortwoningen in de Helmondse binnenstad. Om te voorkomen dat het een keer helemaal fout gaat, wordt de onderdoorgang bij de Eekhoornstraat afgesloten voor auto’s.
-
Topadvocaat Knoops na snoeihard rapport: Nabestaanden Peter R. de Vries kunnen de staat aanklagen
-
-
-
PREMIUMaan het werk
2 jaar oud en naar bijles moeten, we beginnen steeds eerder met labeltjes opplakken
We hebben in Nederland een voorliefde voor het afnemen van tests om ons te laten vertellen wie we zijn. Volgens Anne-Marije Buckens (34), die al ruim tien jaar een bedrijf heeft waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, kunnen we beter vanuit ons hart denken. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
32 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageergerard marcus
M. Hilberts
Pieter Prins
Ilse Van Duikeren
Maria Yvonne Franssen