Kinderen worden niet overal goed geholpen, zien rechters. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Kinderen worden niet overal goed geholpen, zien rechters. Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Alarm jeugdrechters om crisis jeugdzorg: gebrekkige dossiers en niet passende beslissingen

Jeugdrechters nemen soms noodgedwongen ‘niet passende’ beslissingen, of moeten oordelen op basis van gebrekkige of incomplete dossiers. Daardoor blijven jongeren te lang in gesloten instellingen.

32 reacties

 • gerard marcus

  1 jaar geleden
  Het is inderdaad diep triest met de waarheidsvinding van de jeugdzorg. De rechters nemen helaas klakkeloos de leugens, verkeerde conclusies en halve waarheden over van de medewerkers die er werken. Er worden gezinnen kapot gemaakt door hun. Vaak door fictieve informatie van boze buren, of familie leden en worden zij gebruikt als de stok om mee te slaan. Goede onderzoeken worden niet gedaan, en ouders worden zelden gehoord en uithuisplaatsing is meer regel dan uitzondering. De bezem erdoor zsm.
 • M. Hilberts

  1 jaar geleden
  Jeugdbeschermingstelsel moet zeker op de schop.Kinderen worden ook onnodig uit huis geplaatst."Jeugdbescherming" manipuleert de rechter met onjuiste rapportages doordrenkt met aannames,vermoedens en leugens.Ouders worden direct in een kwaad daglicht gezet,ouders die kritisch zijn word de mond gesnoerd bij de rechter.Waarheidsvinding is ver te zoeken. Instellingen en kinderbescherming zijn tegenwoordig zakenpartners. Ben blij dat mijn dochter net 18 is geworden. Jeugdzorg is rot tot op het bot.
 • Pieter Prins

  1 jaar geleden
  @Ilse van Duikeren. Ik kijk zijdelings mee met een vriendin die in een vechtscheiding zit en ik bemerk echt 100% exact hetzelfde als u bij Jeugdzorg Gelderland. Het oogt mij super amateuristisch en bevooroordeeld en inderdaad geen enkel oog voor veranderende omstandigheden of toekomst visie. Wellicht elkaar eens spreken?
 • Ilse Van Duikeren

  1 jaar geleden
  Helaas maar al te waar, onze dochter heeft van doen met jeugdzorg Gelderland en van het Leger des Heils. vanwege vechtscheiding. Wat wij constateren dat jeugdzorg alles vermeld in haar rapportage van vader waar haar kinderen wonen en haar opmerkingen totaal werden genegeerde niet zijn opgenomen in de rapportage naar de rechter. Wat ons mede opviel dat men in de rapportages het verleden steeds opnieuw meeneemt en niet de veranderingen welke plaatsvinden. Evaluaties zijn niet verwerkt. Panc Vader
 • Maria Yvonne Franssen

  1 jaar geleden
  Volgens mij zijn psychosociale en aanverwante (jeugd) hulpverleners zoals handhavers,wijkbeheerders, Wsw-begeleiders etc., te veel samengesteld uit homogene groepen, terwijl men geregeld niet beschikt over vereiste objectiviteit, opleiding en bevoegdheden. Culturele gewoonten, spirituele opvattingen en zelfprojecties kunnen dan 'de maat der dingen' zijn. Rechters doen er m.i. goed aan, door veel meer te informeren naar feiten, culturele achtergrond, opleiding en bevoegdheden van rapporteurs.