Volledig scherm
PREMIUM
Werk op de Afsluitdijk, aan de Willemsbrug in Rotterdam en de Nijkerkerbrug in Nijkerk is al stilgelegd na de ontdekking van het asbest in het straalgrit. © Qphoto

Alarm over asbest in straalgrit

EurogritMet asbest besmet straalgrit van het Dordtse bedrijf Eurogrit blijkt overal in het land te zijn gebruikt.

Quote

We bewaren jarenlang productmon­sters. Die zijn we nu allemaal aan het testen

Woordvoerder Noud Bex van Eurogrit

Werk op de Afsluitdijk, aan de Willemsbrug in Rotterdam en de Nijkerkerbrug in Nijkerk is al stilgelegd na de ontdekking van het asbest in het straalgrit. De kans is groot dat die lijst veel langer wordt, zegt onder meer Rijkswaterstaat.

Het gaat om straalgrit geleverd door Eurogrit uit Dordrecht. Het wordt gebruikt om verfresten, vuil of roest van een oppervlakte te stralen. Door de hoge druk komt veel stof vrij. Werklieden maar ook omwonenden hebben zo de asbestvezels kunnen inademen.

Eurogrit - het bedrijf en het product hebben dezelfde naam - heeft aan 140 bedrijven geleverd, onder meer Shell, Tata Steel, Mourik, Venko en Bilfinger, maar ook kleine bedrijven die eens per jaar een boot stralen op een werf.

  1. Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolopdracht’
    PREMIUM
    video

    Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolop­dracht’

    Het bleek een gigantisch misverstand. Terwijl de politie gisteren in de veronderstelling verkeerde dat op het ROC in Nijmegen een schietpartij dreigde, bleek in werkelijkheid dat leerlingen scenes uit het populaire computerspel Grand Theft Auto naspeelden. Volgens de studenten ging het om een schoolopdracht. Iets wat de school met klem tegenspreekt. De politie meldt op haar beurt dat de 25-jarige jongeman die werd aangehouden erg veel geluk heeft gehad.