Volledig scherm
PREMIUM
Werk op de Afsluitdijk, aan de Willemsbrug in Rotterdam en de Nijkerkerbrug in Nijkerk is al stilgelegd na de ontdekking van het asbest in het straalgrit. © Qphoto

Alarm over asbest in straalgrit

EurogritMet asbest besmet straalgrit van het Dordtse bedrijf Eurogrit blijkt overal in het land te zijn gebruikt.

Quote

We bewaren jarenlang productmon­sters. Die zijn we nu allemaal aan het testen

Woordvoerder Noud Bex van Eurogrit

Werk op de Afsluitdijk, aan de Willemsbrug in Rotterdam en de Nijkerkerbrug in Nijkerk is al stilgelegd na de ontdekking van het asbest in het straalgrit. De kans is groot dat die lijst veel langer wordt, zegt onder meer Rijkswaterstaat.

Het gaat om straalgrit geleverd door Eurogrit uit Dordrecht. Het wordt gebruikt om verfresten, vuil of roest van een oppervlakte te stralen. Door de hoge druk komt veel stof vrij. Werklieden maar ook omwonenden hebben zo de asbestvezels kunnen inademen.

Eurogrit - het bedrijf en het product hebben dezelfde naam - heeft aan 140 bedrijven geleverd, onder meer Shell, Tata Steel, Mourik, Venko en Bilfinger, maar ook kleine bedrijven die eens per jaar een boot stralen op een werf.

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.