Volledig scherm
Albanese criminelen verdringen de Mocromaffia. © Mark Reijntjens

Albanezen verdringen Mocromaffia op de drugsmarkt

Albanese criminelen verdringen de Mocromaffia op de Nederlandse drugsmarkt, waarschuwen onder meer politierechercheurs. Zuid-Amerikaanse drugskartels zien in Albanezen een betere handelspartner. De politie vreest een clash.

Albanezen hebben net als in Engeland de cocaïnemarkt overgenomen, zeggen bronnen bij de politie, in de advocatuur en het criminele milieu. ,,Ze beperken zich niet meer tot de handel in partijen drugs van enkele kilo’s, maar halen partijen van honderden kilo’s binnen via de Rotterdamse haven”, aldus een goed ingewijde rechercheur.

Sommige Zuid Amerikaanse drugskartels zouden momenteel weigeren zaken te doen met de Nederlandse ‘Mocromaffia’, die door alle recente liquidaties te veel onder het vergrootglas ligt van de politie. ,,De Marokkanen hebben op dit moment moeite om grote transporten te doen”, zegt een insider in het drugsmilieu. ,,Albanezen zijn betrouwbare zakenpartners. Die nemen het over.”

Vetes

Vanwege die machtwisseling vrezen rechercheurs gewelddadige vetes tussen de Albanese en de Mocromaffia. ,,We zijn bang voor een clash. Tot nu toe mijden de Albanezen zo veel mogelijk geweld te gebruiken buiten hun thuisland, maar we weten ook dat ze het niet schuwen als het moet.”

Ondertussen heeft de politie de grootste moeite onderzoek te doen naar Albanezen. De criminelen goochelen met valse paspoorten, wisselen van naam of verblijven kort in Nederland. ,,Ze verblijven in Duitsland, doen zaken in België en halen drugs binnen via Rotterdam”, zegt een rechercheur. ,,Tegen de tijd dat wij ze in beeld hebben, zijn ze alweer weg. Ze weten precies hoe de politie werkt en maken gebruik van onze zwaktes.”

Quote

Tot nu toe mijden de Albanezen zo veel mogelijk geweld te gebruiken buiten hun thuisland, maar we weten ook dat ze het niet schuwen als het moet

Invallen

Minder dan 800 Albanezen staan officieel ingeschreven in Nederland, maar de politie weet dat minimaal het zesvoudige aantal in Nederland verblijft. Zij houden zich onder meer schuil in luxe appartementen in Rotterdam en Amsterdam, waar de politie bij invallen kilo’s cocaïne, wapens, geldtelmachines en grote sommen contant geld vindt.

Albanië is één van de armste landen in Oost Europa en staat in het voorportaal om toe te treden tot de EU. Rechercheurs waarschuwen voor die ‘onvermijdelijke toetreding’, die het corrupte regime in Albanië toegang geeft tot de Europese politiesystemen. ,,Albanië is hard bezig de corruptie in te dammen, maar moet daarbij worden geholpen. Anders worden ze de zwakste schakel binnen de EU.”

De Mocromaffia schuwt geen geweld. De broer van kroongetuige Nabil B. werd afgelopen maart als waarschuwing op zijn werk vermoord:

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.