Alberto Stegeman schuldig aan plaatsen nepbom: ‘Ik hoef geen bedankje maar dit gaat te ver’
2000 euro boeteTelevisiemaker Alberto Stegeman moet 2000 euro boete betalen voor het plaatsen van een nepbom op een kazerne in zijn programma Undercover in Nederland. Dat heeft de rechter in Zutphen besloten. Stegeman was zelf niet bij de uitspraak aanwezig: hij komt vandaag terug van een korte vakantie die al lang gepland stond. Telefonisch liet hij meteen weten in hoger beroep te gaan. ,,Dit klopt gewoon niet.”
De rechter vond een eerder geëiste werkstraf te zwaar, omdat hij vanuit journalistiek oogpunt heeft gehandeld. Om die reden wordt de journalist ook niet veroordeeld voor het binnendringen van de legerplaats. Maar toch vindt de rechter dat Stegeman wel strafbaar heeft gehandeld met het plaatsen van de ‘bom’, omdat er geen sprake was van een maatschappelijk probleem met ‘lekke’ kazernes.
Lekke kazernes geen maatschappelijk probleem? Dat is juist wat ik heb aangetoond
,,Dat verbaast me nog het meest,” reageert Stegeman tegen deze site. ,,Dat is nou juist wat ik hiermee aangetoond heb. Ik heb nog niet met mijn advocaat overlegd, maar wel al met mezelf: ik ga in hoger beroep. Dat hier een strafzaak van gemaakt is, gaat veel te ver. Het gaat me niet om een werkstraf of boete, ik vind gewoon niet dat ik hiervoor veroordeeld moet worden. Dit is journalistiek werk.”
Programmamaker Stegeman stelt met zijn programma Undercover in Nederland misstanden aan de kaak. In augustus 2018 wist hij - vermomd - stiekem de legerplaats bij Oldebroek en ’t Harde op te komen om in de eetzaal een koffer achter te laten. De kazerne was even later in rep en roer. Volgens Defensie bleek het om een nepbom te gaan.
Het Openbaar Ministerie eiste eerder voor die nepbom een werkstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk. Volgens Stegeman was het geen nepbom. ,,Het was gewoon een koffer. Het zag er zeker niet uit als een bom”, zei hij toen, voorafgaand aan de rechtszaak. ,,Er staken geen draden uit of iets dergelijks. Ook heb ik geen telefoontje gepleegd waarin werd gezegd dat er een bom zou liggen.” De advocaat van Stegeman vond dat er geen dreiging uitging van de bom en bepleitte vrijspraak.
Stanleymesje
Het knutselwerk in de koffer leek volgens Stegeman op iets ‘dat Bassie en Adriaan hadden kunnen maken’. Maar volgens de rechtbank wilde Stegeman met de stukken klei, schroeven en draden wel degelijk de indruk wekken dat het om een bom ging die kon ontploffen: ‘In de koffer was een wit kabeltje te zien dat door de koffer liep en was een bakje met een camera te zien, die aan elkaar vastzaten met zwart tape. In het bakje zaten verschillende voorwerpen zoals moeren, wit kleiachtig organisch materiaal, een stanleymesje en een telefoon. Ook was in het bakje een zwarte kabel te zien. Door het gebruik van zwart tape was niet direct de volledige inhoud van het doosje zichtbaar', zegt de rechter in het vonnis.
Het Openbaar Ministerie vond ook dat Stegeman voor het achterlaten van de nepbom geen beroep kan doen op de ‘journalistieke exceptie’. De rechtbank is het daar dus deels mee eens. Want: er was geen sprake van een maatschappelijk probleem.
Stegeman kreeg het na de rechtszaak nog aan de stok met Peter R. de Vries die hem er in RTL Boulevard van betichtte ‘schijnnieuws’ te maken.
Kijk hier naar onze meest bekeken video's
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Update
Justitie eist 120 uur werkstraf tegen Alberto Stegeman voor plaatsen nepbom
Het Openbaar Ministerie eist tegen programmamaker Alberto Stegeman voor het achterlaten van een nepbom een werkstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. -
Baas van Mexicaanse dierentuin slachtte vier dwerggeiten en serveerde ze op personeelsfeest
De oud-directeur van een dierentuin in het zuiden van Mexico heeft vier dwerggeiten van de dierentuin gedood en ze opgediend tijdens een personeelsfeest. Ook zijn in een paar maanden tijd tientallen andere dieren verhandeld of verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Mexicaanse autoriteiten. -
Justitie: Vrouw die advocaat Diekstra beschuldigde van betasten neemt afstand van aantijgingen
Karim Aachboun, de juridisch adviseur van Shima Kaes, heeft opnieuw bakzeil gehaald in twee rechtszaken waarin hij rectificaties eiste. Ook heeft de vrouw die hij bijstaat in een zaak van grensoverschrijdend gedrag van advocaat Sébas Diekstra, tegenover de politie haar verklaring ingetrokken, verklaart het Openbaar Ministerie. Dat bleek tijdens de behandeling van een van die rechtszaken. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
42,3 miljard dollar300
Recordwinst voor Shell: consument betaalde de hoofdprijs, winst gaat naar de aandeelhouders
Olie- en gasconcern Shell heeft in 2022 een recordwinst van 42,3 miljard dollar (38,4 miljard euro) geboekt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de nettowinst van een jaar eerder. Het Britse bedrijf profiteerde vorig jaar van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne. -
PREMIUM
‘Dood aan S.’: Nederlander met revolver hangt spandoek aan Belgisch huis, eerder buurman ontvoerd
De twee Nederlandse mannen die in de nacht van woensdag op donderdag werden gearresteerd op de Boomsesteenweg in Antwerpen, hadden het waarschijnlijk gemunt op de Turkse bewoner B.S. Hij is sinds enkele weken doelwit in het drugsmilieu. Drie weken geleden werd zijn buurman, die een verdieping lager woont, per vergissing ontvoerd en mishandeld. Een week later werd een aanslag gepleegd tegen de woning van de vriendin van B.S.