Volledig scherm
Een goed glas wijn. © Thinkstock

'Alcoholonderzoek RIVM op drijfzand'

Economen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam vegen de vloer aan met een rapport van onderzoeksinstituut RIVM over de kosten en baten van alcoholgebruik in Nederland. De economen zeggen dat de conclusies van het RIVM op 'welvaartsecomomisch drijfzand' zijn gebouwd. Dat meldt het economenblad ESB.

Het RIVM zegt dat alcoholgebruik onze samenleving jaarlijks zo'n 2,6 miljard euro kost en raadt daarbij aan om de accijns op alchol met 50 procent te verhogen. Dat zou de maatschappij zo'n 17 miljard euro aan welvaart opleveren, maar de Rotterdamse economen zeggen dat die berekening niet klopt.

"Het is niet ondenkbaar dat het RIVM-rapport de baten van alcoholconsumptie met vele miljarden onderschat", aldus de economen.

Volgens de economen wordt fout op fout gestapeld in het rapport dat tot stand gekomen is met het Trimbos Instituut, Ecorys en Maastricht University. Het betreft foutieve berekeningen, waarbij onder meer de private kosten van alcoholgebruik dubbel worden geteld. Verder lopen de economen tegen methodologische problemen aan.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.