Volledig scherm
Een goed glas wijn. © Thinkstock

'Alcoholonderzoek RIVM op drijfzand'

Economen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam vegen de vloer aan met een rapport van onderzoeksinstituut RIVM over de kosten en baten van alcoholgebruik in Nederland. De economen zeggen dat de conclusies van het RIVM op 'welvaartsecomomisch drijfzand' zijn gebouwd. Dat meldt het economenblad ESB.

Het RIVM zegt dat alcoholgebruik onze samenleving jaarlijks zo'n 2,6 miljard euro kost en raadt daarbij aan om de accijns op alchol met 50 procent te verhogen. Dat zou de maatschappij zo'n 17 miljard euro aan welvaart opleveren, maar de Rotterdamse economen zeggen dat die berekening niet klopt.

"Het is niet ondenkbaar dat het RIVM-rapport de baten van alcoholconsumptie met vele miljarden onderschat", aldus de economen.

Volgens de economen wordt fout op fout gestapeld in het rapport dat tot stand gekomen is met het Trimbos Instituut, Ecorys en Maastricht University. Het betreft foutieve berekeningen, waarbij onder meer de private kosten van alcoholgebruik dubbel worden geteld. Verder lopen de economen tegen methodologische problemen aan.