Volledig scherm
© ANP

Alle 14- tot 18-jarigen krijgen oproep voor prik tegen dodelijke bacterie

video/updateHet kabinet gaat 650.000 extra tieners oproepen voor de vaccinatie tegen de dodelijke infectieziekte meningokokken. Met de inenting van deze groep kinderen tussen de 14 en 17 jaar probeert het kabinet de opmars van meningokokken type W in te dammen. ,,Het gaat om een uitzonderlijke grote inentingscampagne'', verklaart het RIVM.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal gevallen van meningokokken stijgt, Blokhuis wil die groei nu beteugelen met de extra prikronde. ,,De kans om geïnfecteerd te raken is ondanks de groei heel erg klein, maar om erger te voorkomen moeten we ingrijpen'', zegt ChristenUnie-bewindsman Blokhuis. ,,Het is een vreselijke en destructieve ziekte. Daarom moeten we er alles aan doen om mensen zoveel mogelijk bescherming te bieden.''

De inenting is vrijwillig, Nederland kent geen vaccinatieplicht.  Eind mei onthulde deze krant dat er dit jaar waren al elf mensen overleden, en 57 personen op de IC belandden van het ziekenhuis. 

Quote

Het streven is om eind volgend jaar iedereen tussen de 14 en 18 gevacci­neerd te hebben

Hans van Vliet, hoofd Rijksvaccinatieprogramma RIVM

,,Het streven is om eind volgend jaar iedereen tussen de 14 en 18 jaar gevaccineerd te hebben'', zegt hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma Hans van Vliet van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een interview met deze site. Het gaat volgens hem om een 'uitzonderlijk grote inentingscampagne'. Waarschijnlijk zullen de inentingen plaatsvinden op grote locaties, zoals sporthallen. 

De inentingscampagne heeft volgens het RIVM twee doelen: het ene is bescherming van de gevaccineerden zelf, maar indirect wordt ook de rest van de bevolking erdoor beschermd, want de ziekte zal zich minder gemakkelijk verspreiden. In totaal zijn er nu 32 doden gevallen; 200 mensen werden ernstig ziek. 

14-jarigen

In eerste instantie was tot een kleinschaligere campagne besloten, waarbij naast baby's van 14 maanden ook de 14-jarigen zouden worden ingeënt. ,,Het was toen nog onduidelijk of de toename van meningokokken door zou zetten en er waren toen onvoldoende vaccins beschikbaar'', licht de inentingenexpert toe. ,,Bij de twee producenten van het medicijn Pfizer en GSK draaien ze op volle toeren.''

Het extra programma komt naast de geplande meningokokkenvaccinatie. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie die van mens op mens overdraagbaar is. Besmetting kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, soms met de dood tot gevolg. 

(Artikel gaat verder onder de foto)

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid.
Volledig scherm
Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. © ANP

Rotavirus

Ook voegt Blokhuis een vaccinatie tegen het rotavirus toe aan het Rijksvaccinatieprogramma. Alleen verzwakte jonge kinderen, bijvoorbeeld door vroeggeboorte, krijgen deze vaccinatie via druppels in de mond aangeboden zodra ze zes weken oud zijn. 

De Volendamse Liza Veerman kroop door het oog van de naald. Ze verloor beide onderbenen door meningokokken, maar sinds drie weken gaat de Volendamse met protheses door het leven. Bekijk haar verhaal in de video hieronder:

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”