Alle handtekeningen voor referendum tapwet binnen

VideoAlle handtekeningen voor een raadgevend referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten zijn afgeleverd bij de Kiesraad. De laatste stapel - zo'n 15.000 - kwam vandaag binnen. Dat heeft Tijn de Vos, een van de initiatiefnemers, laten weten.

In totaal zetten meer dan 407.000 mensen een krabbel voor een volksraadpleging over de zogenoemde Sleepwet. De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. 

Het is nu aan de Kiesraad om te kijken of er ten minste 300.000 geldige steunbetuigingen zijn, de drempel voor een raadgevend referendum. De Kiesraad verwacht op 1 november uitsluitsel te kunnen geven.

Volledig scherm
De initiatiefnemers van een raadgevend referendum hebben 407.000 stemmen opgehaald. © ANP

Aftappen

Volledig scherm
Een laptop en mobiele telefoon met de website Sleepwet.nl. © ANP XTRA

De aanvragers spreken van 'de Sleepwet', omdat bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers in de buurt kan worden afgetapt. Die informatie is dan een 'bijvangst van het sleepnet' dat wordt gebruikt. Volgens de regering zijn er genoeg waarborgen ingebouwd om misbruik van die gegevens te voorkomen. Diverse instanties, waaronder de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak, hebben zich kritisch uitgelaten over de wet.

De wet, die officieel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heet, werd in juli aangenomen door de Eerste Kamer en treedt per januari 2018 in werking, nog voor het eventuele referendum wordt gehouden.

De kans is groot dat dit raadgevend referendum het laatste wordt. Zowel de partijen die de nieuwe regering vormen als enkele oppositiepartijen willen het referendum afschaffen.